Gentse zelfstandigen hebben schrik voor werken Sint-Pietersstation

De zelfstandigen van de Gentse Voskenslaan zijn niet opgezet met de aangekondigde werken aan het Sint-Pietersstation. Vanaf 2005 ondergaat het station een ingrijpende gedaanteverwisseling, terwijl de handelaars nog maar net twee jaar werken aan de Voskenslaan zelf achter de rug hebben.

Belga

Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), zegt dat de doortrekking van de tramlijn 1 tot Flanders Expo, waardoor de Voskenslaan pas vrijdag weer open is, al heel wat kopzorgen heeft veroorzaakt bij de plaatselijke middenstand. "Bijna 1 op 3 handelszaken heeft door die werkzaamheden zijn activiteiten moeten stoppen", luidt het. Als door werken aan de tunnel onder het Sint-Pietersstation de Voskenslaan opnieuw slecht bereikbaar wordt, dreigen nog meer zelfstandigen overkop te gaan.

Het NSZ wil dat de wetsvoorstellen, waarin sprake was van een vergoeding voor zelfstandigen bij openbare werken, snel in wet worden omgezet. Bovendien, zo vindt Mattheeuws, moet er meer overleg zijn met de lokale middenstand. Zo zouden handelaars bijvoorbeeld de minst hinderlijke weg kunnen aanduiden om af te sluiten. En er moet minimum 3 jaar gewacht worden tot in eenzelfde straat of in de omgeving ervan opnieuw werken plaatsvinden. De Gentse schepen van Openbare Werken, Geert Versnick (VLD), probeert de gemoederen te sussen. "Het klopt dat de werken aan de Voskenslaan langer dan voorzien hebben geduurd. En een vergoeding voor handelaars of winkeliers bij openbare werken in hun straat is een absolute noodzaak", klinkt het.

Maar de zelfstandigen van de Voskenslaan hoeven zijns inziens weinig te vrezen van de werken aan het station. "In de Voskenslaan zelf zal niet gewerkt worden en als er aan de tunnel gewerkt wordt, wordt een omleiding voorzien. De bereikbaarheid van de Voskenslaan zal altijd gegarandeerd blijven". Bovendien zullen er in 2005 hoogstens voorbereidende werken plaatsvinden, zegt Versnick, en dan nog eens niet in de directe stationsomgeving.

Ten vroegste midden 2005 beginnen de werken aan het station Gent-Sint-Pieters. Naar schatting tegen 2015 moeten er nieuwe perrons liggen, met onder de sporen een nieuwe publiekshal en winkels, vlakbij een nieuw bus- en tramstation en aan de Fabiolalaan hoogbouw, woningen, kantoren en winkels.