Vandalen bekladden pas gerenoveerde Muur van Geraardsbergen

Burgemeester Guido De Padt (VLD), de burgemeester van Geraardsbergen en volksvertegenwoordiger, is zwaar ontstemd. Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag de pas gerenoveerde Muur van Geraardsbergen beklad met plasticverf, een moeilijk te verwijderen goedje.

Belga

De Muur van Geraardsbergen doet straks dienst als scherprechter in de 88ste Ronde van Vlaanderen. De vernieuwde bult werd amper een week geleden plechtig ingereden. De renovatie van het wielermonument kostte maar liefst 700.000 euro. Dat het wegdek nu al ontsierd werd, zet kwaad bloed bij Guido De Padt.

"De Muur van Geraardsbergen heeft een grote cultuurhistorische waarde. Het bekladden van het wegdek ervan met plasticverf getuigt van weinig respect voor ons patrimonium. Als de daders gepakt worden, zullen ze opdraaien voor de kosten", waarschuwt De Padt.

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen ligt deze dagen telkens bezaaid met gekalkte leuzen. "Dat maakt deel uit van de traditie", geeft Guido De Padt graag toe. "En wanneer het over gekalkte teksten gaat, heb ik daar geen problemen mee. Op de Muur is echter plasticverf gebruikt. De verwijdering ervan gaat ons handen vol geld kosten. Bovendien heeft het gros van de teksten niets te zien met het wielrennen. Enkele mensen hebben waarschijnlijk als uitdaging hun eigen naam op het wegdek geschilderd. Dat is ontoelaatbaar".

"Ik had de politie de voorbije dagen nochtans uitvoerig laten patrouilleren op de Muur, maar ik kan ze er toch moeilijk laten overnachten?", zucht De Padt.

Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD), de burgemeester van Brakel, had eerder deze week ook al een waarschuwing aan mogelijke verflustigen de wereld ingestuurd. Op het wegdek van de Leberg was het obscene verzoek "Peet, neuk me" gekalkt, en daar kon De Croo niet mee lachen. Ook hij zei dat de verantwoordelijken zouden moeten opdraaien voor de kosten.