GP Portugal: Pichon voor Everts

Michael Pichon is terug, dat was duidelijk tijdens de tweede reeks van de GP in Portugal. Door zijn zege in de tweede reeks, en deze doorslaggevend is voor de eindstand, schrijft Pichon zijn eerste GP van het seizoen op zijn naam.

Belga

Opnieuw stond er geen maat op het meesterschap van de Nieuw-Zeelander Ben Townley in de MX2. Een kopstart en meteen reed Townley regelrecht op de reekszege af. Enkele ronden diende hij wel de Nederlander Mark De Reuver in zijn zog te dulden maar toen die zijn aanvallen op de leidersplaats inzette ging hij te wild te keer, ging tegen de grond en viel terug naar de derde plaats. De leider in de tussenstand, Stephen Sword werd nu tweede maar die moest een kwartier voor het einde een zeer opdringerige De Reuver toch laten voorgaan.

De tweede reeks werd een solorace voor de Brit Spehen Sword die als snelste uit de startblokken kwam en de ganse reeks de adem van Ben Townley in zijn nek voelde. Sword gaf niet af tot Townley zich bij de feiten neerlegde en zeker was van de eindzege.Marvin Van daele reed zijn beste reeks van het seizoen en eindigde knap op de 9e plaats, zijn ploegmaat Manuel Priem 11e werd.

In de MX1 draaide Stefan Everts als leider doorheen de eerste bocht met in zijn wiel Kenneth Gundersen, Michael Pichon en Joel Smets. Dat beloofde ,maar van een echte strijd was er nauwelijks sprake. Stefan Everts hield het tempo zo strak dat de rest echt geen aanval op zijn leiderspositie kon lanceren. Meer zelfs, de regerende wereldkampioen was echt te sterk en reed elke ronde van zijn tegenstanders weg.

Dat duurde zo tot Pichon de tweede plaats van Gundersen wegpikte. De Fransman ging tot het uiterste en maakte elke ronde enkele meters op leider Everts goed. Toen Everts op de hoogte werd gebracht van de komst van Pichon draaide hij de gashandel nog verder open en Pichon was er aan voor zijn moeite. Alvast een goede zaak voor Everts in de tussenstand want Coppins, die ten val kwam in de eerste ronde, scoorde geen enkel punt. Zowel Cedric Melotte als Joel Smets, respectievelijk in 3e en 4e positie, gingen tegen de grond waardoor Melotte een plaats verspeelde en Smets naar de 11e plaats werd verwezen. Everts was vrij kort na de koers. "Het ging goed en ik voelde me heel ontspannen, ik heb wel nog last van mijn duim maar de pijn is draaglijk" aldus wereldkampioen Everts.

Opnieuw de drie koplopers van de eerste reeks als eersten in de start van de tweede reeks. Ditmaal toonde de Fransman Michael Pichon zich de snelste voor Joel Smets en Stefan Everts. Het tempo vooraan lag enorm hoog en dat maakte het Everts en Smets moeilijk om de leider te bestoken. Smets maakte het Everts makkelijk, hij remde zijn motor dood in een bocht en kreeg het stuur in zijn maag waardoor hij enkele ogenblikken van de kaart was. Voor Smets betekende dat het einde van de reeks. Ondertussen had Pichon reeds een mooie voorsprong uitgebouwd op Everts en de wereldkampioen kon daar geen meter van goedmaken, integendeel, Everts moest elke ronde enkele meters prijsgeven op de Fransman. Een sterke wedstrijd reed ook onze landgenoot Ken De Dijker. Als 4e gestart diende hij enkel maar Cedric Melotte voor te laten en De Dijcker pakte een schitterende vijfde plaats.