Brits voetbal wordt politiek correct

Ooit werd het Britse voetbal synoniem overschaduwd door hooligans en vechtpartijen. Nu schrijft de Sunday Times dat de sport in de greep begint te raken van politiek correcte ideeën - voorlopig nog op laag niveau weliswaar, maar toch.

Belga

Vorige week kwam de

Derbyshire Times

, een lokale krant, in de problemen omdat op de sportbladzijden melding was gemaakt van een wedstrijd in de plaatselijke Sheffield- zondagsliga die eindigde in een "vernederende 29-0 nederlaag". Wat daar verkeerd mee is? Wel, die zondagsliga had onlangs opdracht gegeven dat er geen melding meer mag worden gemaakt van uitslagen die hoger oplopen dan 14-0, omdat dit zo pijnlijk is voor de ploeg die al die goals heeft moeten incasseren.

Ook in Schotland, waar de voetbalpassie een veel hoger niveau bereikt dan het spelpeil, willen ze de underdog extra in bescherming nemen. Bij scholierenwedstrijden (ploegen van 7 spelers) zal, als de stand na een helft een verschil van meer dan 5 goals aangeeft, het scoreboard tijdens de rust kunnen worden teruggedraaid naar 0-0 en kan de kansloze ploeg de tweede helft met twee extra-spelers kunnen aanvatten. Dat is allemaal bedacht om te voorkomen dat de verliezers, u raadt het al, een trauma zouden oplopen.

En hoewel het gaat om scholieren en zondagscompetitities, liet de 'grote' Britse voetbalbond al weten dat dergelijke ingrepen "kaderen in de klemtoon die wij willen leggen op het plezier, eerder dan het resultaat, van voetbal door jongeren". Heel nobel, maar zo worden de uitvinders van deze schitterende sport natuurlijk nooit meer wereldkampioen.