Elk jaar sterven 200 tot 250 Belgen aan huidkanker

Elk jaar sterven in België 200 tot 250 mensen aan huidkanker. Een vroege opsporing kan dat cijfer terugbrengen.

Belga

Daarom mogen mensen die een verhoogd risico lopen zich dit jaar opnieuw één dag gratis laten screenen bij een dermatoloog. De zesde editie van 'Euro Melanoma' heeft plaats op 10 mei. Het gaat om een initiatief van de Belgische Federatie tegen Kanker en het heeft de steun van de Vlaamse Kankerliga.

In België krijgen jaarlijks 700 mensen te horen dat ze huidkanker hebben, waarschijnlijk nog een onderschatting. Daarvan overleven er 200 tot 250 de ziekte niet. Kwaadaardig melanoom komt bij vrouwen iets vaker voor dan bij mannen, maar mannen gaan meestal pas in een vergevorderd stadium naar een dokter, waardoor de ziekte hen vaker fataal wordt. Huidkanker is de snelst toenemende vorm van kanker bij de hele blanke bevolking. Blootstelling aan de zon wordt tot nu toe beschouwd als de voornaamste oorzaak.

Het melanoom is een kwaadaardige woekering van de pigmentcellen in de opperhuid die zeer gevaarlijk is omdat ze zeer snel uitzaait naar andere organen. Vroeg opsporen is dus van het allergrootste belang, zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn, wordt het melanoom immers gewoon weggesneden. Dat is een relatief kleine ingreep."

Op 10 mei kunnen risicopersonen gratis laten controleren of hun pigmentvlekjes kwaadaardige melanomen zijn. Zowat een kwart van de bevolking heeft één of andere risicofactor. Het gaat onder meer om mensen die in hun kindertijd vaak zijn blootgesteld aan de zon, een bleke huid hebben of veel pigmentvlekken vertonen.

De organisatoren stellen vast dat de melanoomdagen wel degelijk hun vruchten afwerpen. Bijna tachtig procent van de deelnemende dermatologen gaf aan dat sinds melanoomdag in 1999 voor het eerst georganiseerd werd, alsmaar meer risicopersonen op controle komen en dat het hele jaar door. Ook blijken hun melanomen steeds dunner te zijn, wat betekent dat ze in een vroeger stadium naar een arts stappen. Een rondvraag toonde verder dat de verkoop van zonnecrèmes de voorbije vijf jaar onophoudelijk gestegen is. Vooral crèmes met een hoge beschermingsfactor doen het goed.

Dit jaren nemen 360 dermatologen deel aan de gratis screeningsdag. Een afspraak maken is noodzakelijk. Alle praktische informatie is te verkrijgen op het gratis nummer 0800/924.24 of op de website www.euromelanoma.org.