Borstvoeding geeft moeders smaak door aan baby

Wilt u dat uw kinderen van jongs af aan spruitjes en wortelen lusten? Geef ze dan borstvoeding en eet tijdens die eerste weken die groenten zelf ook. Want de

Sunday Times

keek een onderzoek in waaruit blijkt dat het eetpatroon van de moeder via de moedermelk aan de kleine wordt doorgegeven.

Belga

Onderzoekers aan het Monell Centre in het Amerikaanse Philadelphia, een van de toonaangevende instituten op het vlak van smaak- en reukzin, hebben aangetoond dat de smaken die een baby tijdens de eerste vier maanden binnenkrijgt, zijn of haar voorkeuren voor de rest van het leven bepalen. En in het geval dat de moeder borstvoeding geeft, wil dat zeggen dat het kind 'mee-eet' wat de moeder heeft gegeten en dat dus lekker blijft vinden.

"De baby", aldus dr. Gary Beauchamp die het onderzoek leidde, "word blootgesteld aan de smaken die de moeder eet. Het kind aanvaardt dat als aangenaam en veilig. Wij denken dat dit ten grondslag ligt aan de voorkeuren die een mens heeft en houdt voor bepaalde smaken, voor zoet of zout. Het voedsel dat onze moeder heeft gegeten, blijven wij ons hele leven lekker vinden".

En wat als een baby geen moedermelk krijgt, maar uit potjes met babyvoeding eet? Dan, zo stelt het onderzoek, is de keuze van die gerechten en ingrediënten ook heel belangrijk omdat het principe hetzelfde blijft. Met andere woorden, de smaken uit de potjes zullen meestal uitgroeien tot de lievelingssmaken van het nieuwe mensje.

Hoewel ook dit onderzoek de algemene voordelen van moedermelk onderstreept, kwamen de onderzoekers tot een conclusie die zwangere vrouwen er extra toe moet aanzetten hun slechte gewoontes af te zweren. Want dat roken en drinken voor zwangere vrouwen worden afgeraden omdat ze de gezondheid van de baby kunnen schaden, was al bekend.

Maar in het verlengde van het 'smaakonderzoek', kwamen de onderzoekers ook tot de bevinding dat ondeugden zoals drinken en roken via de moedermelk kunnen worden 'doorgegeven'. De smaak van tabak bijvoorbeeld komt binnen het half uur nadat een jonge moeder een sigaret heeft opgestoken terecht in de moedermelk en even later dus in het 'smaakpatroon' van de baby, die daardoor bij het roken van een eerste sigaret die moedersmaak zal terugvinden en eerder geneigd zal zijn te blijven roken.