Belg behoort tot minst agressieve chauffeurs ter wereld

De Belg is een van de minst agressieve chauffeurs ter wereld. Amper 55 procent maakt zich kwaad achter het stuur. Dat blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd in opdracht van de Verenigde Naties.

Belga

In die peiling staat ook dat meer dan de helft van de chauffeurs uit de VS en uit West-Europa al een bepaalde vorm van agressiviteit (knipperen met de lichten, vloeken, obscene gebaren, enz...) hebben meegemaakt achter het stuur.

Wereldwijd vallen er jaarlijks 1,2 miljoen doden in het verkeer. Daarnaast raken 15 miljoen anderen gewond bij verkeersongevallen, zo blijkt uit de statistieken van de VN uit 2001. Volgens Jose Capel-Ferrer, de directeur van de transportafdeling van de Economische Commissie voor Europa (ECE), is 90 procent van de ongevallen te wijten aan verkeerde handelingen van de bestuurders. Uit een rondvraag die het onderzoeksbureau Gallup vorig jaar heeft uitgevoerd, is 66 procent van de Amerikanen en 48 procent van de West-Europeanen al eens het slachtoffer geweest van verkeersagressie.

Uit de peiling blijkt ook dat 'maar' 55 procent van de Belgen zich kwaad maakt achter het stuur. De cijfers liggen een stuk hoger voor de Britten, Russen, Nederlanders, Italianen, Ieren en Fransen. Zo geeft 80 procent onder hen toe dat ze "soms erg geïrriteerd" raken door de andere weggebruikers.

Er zijn ook opvallende geografische verschillen. Zo zegt 60 procent van de ondervraagden in de Europese Unie dat ze al eens geconfronteerd zijn geweest met "agressief lichtgeknipper". Een fenomeen dat bijvoorbeeld veel minder voorkomt in de VS (36 procent).

Schelden en obscene gebaren komen dan weer vaak voor in Australië en Groot-Brittannië (77 procent), maar minder in de EU (58 procent) en in de VS (56 procent) en nog veel minder in Japan (9 procent). Daar is het 'bumperkleven' de meest voorkomende vorm van verkeersagressie (70 procent), terwijl dat fenomeen dan weer minder gekend is in de VS (62 procent en de EU (46 procent) en zelfs bijna onbestaande is in Rusland (6 procent).

Johan Chiers, directeur van de Responsible Young Drivers (RYD), wil het bericht over het feit dat de Belg zou behoren tot de minst agressieve chauffeurs ter wereld, nuanceren. "Die stelling klopt niet helemaal en uit de studiegegevens besluiten dat Belgen kalme chauffeurs zijn, zou verkeerd zijn. Wat wel klopt, is dat de Belg achter het stuur minder snel kwaad wordt door agressief gedrag van anderen en met andere woorden ook toleranter is ten opzichte van verkeersagressie", aldus Chiers.

Bovendien zijn de cijfers waarnaar verwezen wordt volgens Chiers gebaseerd op een studie die de RYD vorig jaar liet uitvoeren door EOS Gallup Europe bij 13.000 mensen in 23 verschillende landen.

Aangeboden door onze partners