Franse politie arresteert ETA-verdachten en vindt voorraad wapens

De Franse politie heeft zondag opnieuw een grote voorraad wapens en explosieven van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gevonden. De vondst werd gedaan in Saint-Michel, in Frans Baskenland. De politie verrichtte ook twee arrestaties.

AP Ned

Een van de arrestanten is een ETA-activist; de andere is de eigenaar van een huis, waarvan in het bijgebouw de wapens en explosieven werden gevonden.

Vrijdag leidde de klopjacht op naar Frans Baskenland uitgeweken ETA-leden ook al tot de vondst van een voorraad explosieven van de terreurgroep en tot de arrestatie van drie ETA-leden, onder wie het hoofd logistiek Felix Ignacio Esparza Luri, en de voormalige leider van de terreurbeweging, Felix Alberto Lopez de la Calle, alias Mobutu.

Tijdens de doorzoeking van enkele woningen waar zich mogelijk leden van de ETA ophielden werden in Bagneres de Bigorre twee rugzakken met explosieven en twee boobytraps gevonden. Alle explosieven waren klaar om te worden gebruikt.

Bij de politie-actie van vrijdag werden ook twee pistolen, auto's met valse nummerborden, enkele computers en verscheidene ETA-documenten in beslag genomen, aldus de Spaanse minister van binnenlandse zaken Angel Acebes, die de politie-actie van dit weekeinde omschreef als een van de hardste klappen die de ETA de afgelopen jaren zijn toegebracht.