Fundamentalist al-Sadr hitst Iraki's op: bijna 30 doden

Op diverse plaatsen in Irak zijn troepen van de westerse bezettingsmacht zondag slaags geraakt met gewapende aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

anifestatie

Bij gevechten in de wijk Sadr City in Bagdad kwamen zeven Amerikaanse militairen om het leven. In de stad Najaf in Zuid-Irak kwamen zeker 22 mensen om toen een betoging van sjiieten uitliep op een vuurgevecht met Spaanse en Salvadoraanse militairen.

In Sadr City, een arme sjiitische wijk waar Al-Sadr veel aanhang heeft, namen leden van een militie zondag enkele politiebureaus en overheidsgebouwen in. Het Amerikaanse leger trok de wijk binnen om de gebouwen te ontzetten, waarbij het tot gevechten kwam.

Eerder op de dag vielen aanhangers van Al-Sadr een basis van het Spaanse leger buiten Najaf aan. Zo'n vijfduizend mensen kwamen demonstreren naar aanleiding van berichten over de arrestatie van een van Al-Sadrs naaste medewerkers. De betoging liep uit op een urenlang vuurgevecht. Onder de doden waren een Salvadoraanse en een Amerikaanse militair.

Een woordvoerder van de Spaanse troepen zei niets te weten over de arrestatie van Al-Sadrs medewerker, maar later bleek dat de Amerikanen hem hadden opgepakt. Een Amerikaanse bron zei dat hij wordt verdacht van de moord op Abdel-Majid al-Khoei, een hoge sjiitische geestelijke die na de Amerikaanse aanval terugkeerde naar Irak en bijna een jaar geleden in Najaf door een woedende menigte aan stukken werd gehakt.

Ook elders in Irak deed Al-Sadrs aanhang zich gelden. In het dichtbij Najaf gelegen Kufa namen aanhangers van Al-Sadr een politiebureau in en maakten zij zich meester van de daar aanwezige wapens. Er waren op dat moment geen agenten aanwezig. De betogers bezetten ook een ziekenhuis. In Nasiriyah, ook in Zuid-Irak, raakten Italiaanse soldaten slaags met leden van Al-Sadrs militie. In Amarah, eveneens in het zuiden, waren Britse soldaten betrokken bij een confrontatie met betogers. Een betoging tegen de arrestatie van Al-Yacoubi in het centrum van Bagdad liep ook uit op geweld.