Twee Amerikaanse mariniers in Irak gedood

Twee in Irak gestationeerde Amerikaanse mariniers zijn dit weekeinde bij gewelddadige confrontaties met Iraakse opstandelingen in de westelijke provincie Anbar om het leven gekomen. Dit heeft het Amerikaanse leger zondag bekendgemaakt.

Belga

BR> Een marinier werd zaterdag gedood; de andere bezweek zondag aan verwondingen die hij zaterdag had opgelopen.

Sinds het begin van de oorlog tegen Irak zijn nu in totaal zeshonderd Amerikanen in dat land om het leven gekomen, van wie 410 door vijandig vuur. Sinds 1 mei, toen de Amerikaanse president George Bush de oorlog formeel voor beëindigd verklaarde, zijn 299 Amerikaanse militairen gesneuveld en 161 door andere oorzaken, zoals ongelukken, omgekomen.

Bij twee aanvallen op de Iraakse politie in de buurt van Bagdad vonden zaterdag vier agenten de dood. In de buurt van de stad Mahmoudiya, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd de commandant van de lokale politie doodgeschoten toen hij terugkwam van een bezoek aan de hoofdstad. Ook de chauffeur van de politiefunctionaris kwam om het leven. Later werd in de stad een politiepatrouille door zes opstandelingen onder vuur genomen. Daarbij kwamen een agent en een 60-jarige voorbijganger om het leven. Drie agenten raakten gewond, van wie één ernstig. In Bagdad kwamen twee Irakezen om het leven toen hun huis geraakt werd door een raket.