Meciar wint eerste ronde presidentsverkiezingen Slowakije

De nationalistische ex-premier Vladimir Meciar heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Hij haalde 32,7 procent van de stemmen en moet het op 17 april in een tweede ronde opnemen tegen zijn vroegere partijgenoot Ivan Gasparovic, die met 22,3 procent tweede werd. Minister van buitenlandse zaken Eduard Kukan, die in de meeste peilingen favoriet was, eindigde op de derde plaats met 22,1 procent.

Belga

De opkomst bedroeg 47,94 procent, ver beneden de verwachtingen, zei de Centrale Kiescommissie. Voor de presidentsverkiezingen geldt geen minimumopkomst. Een referendum over een voorstel om de parlementsverkiezingen twee jaar naar voren te schuiven moest echter ongeldig worden verklaard omdat minder dan de helft - slechts 35,9 procent - van de kiesgerechtigden een stem had uitgebracht. Van degenen die dat wel deden stemde 89,8 procent vóór vervroegde verkiezingen. Het voorstel was ingediend door de oppositie en de vakbeweging, die de regering verwijten met haar economische hervormingen het leven van arme Slowaken nog moeilijker te hebben gemaakt dan het al was.

Slowakije is een van de zeven landen die afgelopen week toetraden tot de NAVO en wordt, met negen andere landen, met ingang van 1 mei ook lid van de Europese Unie. De verrassende verkiezingsuitslag verandert daar niets meer aan, zei Grigorij Meseznikov, directeur van de denktank IVO, maar zal het vertrouwen van beide organisaties in Slowakije er niet groter op maken. Als Meciar de tweede ronde wint zal het Westen hem waarschijnlijk net zo argwanend benaderen als vroeger, zei hij. Wint Gasparovic, dat zal het vertrouwen niet veel groter zijn. Gasparovic behoorde tot Meciars Beweging voor een Democratisch Slowakije tot hij daar in 2002 uit stapte en een eigen partij begon.

Onder Meciars bewind kwam Slowakije om politieke en economische redenen niet in aanmerking om in 1999 samen met zijn buurlanden tot de NAVO toe te treden. Premier Mikulas Dzurinda, die Meciar opvolgde en wiens regering hard heeft gewerkt om Slowakije's imago te verbeteren, toonde zich teleurgesteld dat Kukan het zo slecht had gedaan. Hij weet dat aan apathie bij de kiezers. Kukan zelf was ook teleurgesteld, maar zei: "Het leven gaat door".

In 1999 deed Meciar ook al een gooi naar het presidentschap. Toen verloor hij van Rudolf Schuster. Schuster had zich herkiesbaar gesteld, maar ontbeerde de steun van een politieke partij. Sinds hij vijf jaar geleden president werd is zijn populariteit sterk afgenomen.