Bush vroeg 9 dagen na 9/11 steun van Blair voor actie in Irak

De Amerikaanse president George W. Bush heeft de Britse premier Tony Blair, amper negen dagen na de aanslagen van 11 september 2002 in de Verenigde Staten, gevraagd een interventie in Irak te steunen. Dat schrijft de Britse krant

The Observer

zondag.

Belga

Onder aanhaling van de gewezen Britse ambassadeur in Washington, Sir Christopher Meyer, preciseert de krant dat de president de vraag had gesteld tijdens een privé-diner met Blair in het Witte Huis, waarbij ook de ambassadeur aanwezig was.

Volgens Meyer had de Britse premier Bush aangeraden het hoofddoel van de "oorlog tegen het terrorisme" niet uit het oog te verliezen door zich te concentreren op het Taliban-regime en het al-Qaïdanetwerk in Afghanistan.

De VS-president zou het daarmee eens zijn geweest. "We moeten ons eerst daarmee bezighouden. Maar wanneer we ons hebben beziggehouden met Afghanistan, komen we terug bij Irak", aldus Bush. Volgens de ambassadeur zou het in dat geval duidelijk niet gaan om een discussie over de sancties tegen Irak.

Volgens Meyer achtte Blair het steeds weinig waarschijnlijk dat Saddam Hoessein de macht zou afstaan of zijn massavernietingswapens, indien hij die al had, zou afstaan zonder oorlog. Blair uitte geen verzet tegen het vooruitzicht op een oorlog, aldus nog de ambassadeur.

Volgens The Observer zullen de details over het gesprek tussen de twee bewindslui volgende week te lezen staan in het Amerikaanse magazine Vanity Fair.