Bomexplosie tijdens razzia in Madrid eist vijf levens

De aanvoerder van de terreurcel die de treinaanslagen in Madrid van 11 maart heeft gepleegd, de Tunesiër Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet, is een van de vier verdachten die zich zaterdag hebben opgeblazen toen de politie hun schuilplaats overviel.

Belga

BR> Dat heeft de Spaanse minister van binnenlandse zaken Angel Acebes zondag gezegd. Volgens de minister is daarmee de kern van de groep die de aanslagen heeft uitgevoerd gearresteerd of dood.

Behalve de vier verdachten kwam ook een politieagent om het leven en raakten vijftien agenten gewond bij de explosie in Leganes, een voorstad van Madrid.

Fahket was een van zes personen tegen wie een internationale arrestatiebevel is uitgevaardigd. Een andere persoon op die lijst, de Marokkaan Abdennabi Kounjaa, behoort ook tot de doden. Een derde dode, Asri Rifaat Anouar, komt niet op de lijst voor. De vierde dode is nog niet geïdentificeerd.

Een van de doden droeg een gordel met explosieven om zijn middel, zei Acebes op een persconferentie. De politie vond tweehonderd ontstekingen van het soort dat is gebruikt bij de aanslagen van 11 maart en bij een bom die vrijdag op de spoorlijn van Madrid naar Sevilla werd gevonden. Ook werd tien kilo dynamiet gevonden. "Ze zouden doorgaan met aanslagen, omdat een deel van de explosieven was geprepareerd, ingepakt en verbonden met ontstekingen", zei Acebes.

De politie omsingelde het appartementencomplex in Leganes zaterdag rond 19.00 uur en haalde zoveel mogelijk mensen uit het gebouw en de omgeving weg. Toen de verdachten de agenten in de gaten kregen, riepen zijn vanuit de ramen van hun appartement op de eerste verdieping islamitische leuzen en losten zij schoten, waarbij echter niemand gewond raakte. Volgens de krant

El País

hadden de politiecommando's die de overval uitvoerden contact met de verdachten gemaakt en hun een ultimatum gesteld. Als antwoord riepen de verdachten echter leuzen en dreigementen.

De bom ging af toen de politie na twee uur de buitendeur van het gebouw openbrak. Acebes zei dat voor de explosie mogelijk twee of drie mensen uit het appartement zijn gevlucht. Van één verdieping van het complex - een vierkant gebouw met een binnenplaats waar kort voor de explosie nog kinderen aan het voetballen waren - werden de buitenmuren weggeblazen.

In verband met de aanslagen van 11 maart, waarbij 191 doden en meer dan 1.800 gewonden vielen, zijn tot dusverre vijftien verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Elf van hen hebben de Marokkaanse nationaliteit en behoren waarschijnlijk tot de Islamitische Strijdgroep, een organisatie die banden heeft met Al Qaida en met een groep die wordt verdacht van bomaanslagen in Casablanca, waarbij vorig jaar 45 mensen om het leven kwamen, inclusief de twaalf daders.

De krant

El Mundo

berichtte zaterdag dat de Spaanse ambassade in Egypte een brief heeft ontvangen waarin de Brigade van Abu Hafs al-Masri. de groep die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 maart heeft opgeëist, met nieuwe aanslagen dreigt. Als Spanje niet binnen viier weken zijn troepen terugtrekt uit Irak en Afghanistan, worden Spaanse diplomatieke missies in Noord-Afrika en het Middellandse-Zeegebied aangevallen, aldus de brief.