Meciar op kop bij presidentsverkiezingen Slowakije

De nationalistische ex-premier Vladimir Meciar ligt op kop bij de presidentsverkiezingen in Slowakije. Hij kreeg zaterdag 32,7 procent van de stemmen. Tweede met 22,3 procent van de stemmen, werd Ivan Gasparovic, een voormalig bondgenoot van Meciar.

AP Ned

De huidige minister van buitenlandse zaken Eduard Kukan, eerder favoriet voor de hoofdzakelijk ceremoniële functie, eindigde met 22,1 procent op de derde plaats. De opkomst bedroeg een matige 47,94 procent van de 4,2 miljoen kiesgerechtigden.

Omdat geen van de elf kandidaten 50 procent (of meer) van de stemmen heeft behaald, moet er een tweede ronde worden gehouden. De twee winnaars van zaterdag, Meciar en Gasparovic, die Meciars Beweging voor een Democratisch Slowakije in 2002 verliet om een eigen partij op te richten, moeten het nu op 17 april tegen elkaar opnemen.

Slowakije is een van de zeven landen die afgelopen week toetraden tot de NAVO en wordt, met negen andere landen, met ingang van 1 mei ook lid van de Europese Unie.

Tegelijkertijd met de presidentsverkiezingen werd op initiatief van de oppositie zaterdag ook een referendum gehouden over vervroegde parlementsverkiezingen. Zoals verwacht werd de kiesdrempel van vijftig procent niet gehaald en werd het referendum ongeldig verklaard . Voor de presidentsverkiezingen geldt geen minimale opkomst.