Vandenbroucke rukt op naar vierde plaats in Catalaanse Week

De Amerikaan Levi Leipheimer (Rabobank), die woensdag viel en donderdagmorgen nog onzeker was, heeft donderdag de koninginnenrit in de Catalaanse Week (cat. 2.1) gewonnen, een etappe over 179,5 km van Palau Solita i Plegamans naar Port del Comte. De Spanjaard Joaquin Rodriguez werd in het zog van Leipheimer tweede. De Italiaan Ivan Basso sprinte naar de derde stek, voor de Spanjaard Alberto Contador en onze landgenoot Frank Vandenbroucke.

Belga

Rodriguez (Saunier Duval) is de nieuwe leider. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op tien renners, onder wie Vandenbroucke, die naar de vierde plaats oprukte.

Voor Leipheimer betekende het de eerste overwinning sinds de Route du Sud van 2002. Met Gonzalez reed de Amerikaan de andere favorieten tijdens de slotklim van El Port del Comte op een handvol seconden. Leipheimer de rit en Rodriguez de leiderstrui, dat was mooi verdeeld.

De rit werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van tien: Gonzalo Bayarrti, Oscar Sevilla, Alberto Lopez de Munain, Javier Ramirez, Roberto Heras, Daniel Atienza, Eladio Jimenez, José Vicente Garcia Acosta, Julio Lopez en Carlos Golbano. Ze namen een voorsprong van zes minuten, maar een voor een werden ze opgeraapt tijdens de slotklim van eerste categorie.

Vrijdag staat de vijfde en laatste etappe, over 168 kilometer van Solsona naar Parets des Valles, op het programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer