Hypersonisch NASA-vliegtuig breekt snelheidsrecord

De NASA heeft zaterdag een geslaagde test uitgevoerd met een hypersonisch vliegtuig.

AP Ned

De onbemande X-43A haalde volgens de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie een snelheid van circa achtduizend kilometer per uur, ofwel Mach 7. Na elf seconden werden de motoren stilgezet. Zes minuten later stortte het toestel in de Stille Oceaan, op 640 kilometer voor de kust van Californië.

De 'scramjet' X-43A haalt de voor de verbranding van waterstof benodigde zuurstof rechtstreeks uit de lucht, waar normale raketten niet zonder hun eigen zuurstoftanks kunnen. Dat scheelt een hoop gewicht, maar het systeem werkt alleen bij snelheden van minstens vijfmaal het geluid.

In theorie zouden toestellen als de X-43A op den duur kunnen worden gebruikt om passagiersvliegtuigen op te stuwen naar hypersonische snelheden. Reizen naar de andere kant van de wereld zou dan nog maar een paar uur hoeven te duren. Het Amerikaanse ministerie van defensie wil de techniek bovendien gebruiken om supersnel bommen te kunnen gooien op ver weg gelegen doelwitten.

De praktische toepassingen van de 'scram'-techniek zijn echter nog tientallen jaren van onderzoek weg. Omdat de Amerikaanse regering prioriteit geeft aan het vliegen op Mars, is het maar de vraag of NASA voldoende geld heeft om het onderzoek voort te zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer