Piekeren zit ook al in de genen

Niet alleen bij fysieke afwijkingen en kwalen zit de oorzaak heel vaak in de genen. Nu maakt de Sunday Times melding van een IJslands onderzoek waaruit blijkt dat ook piekeren genetisch bepaald is en dus niet voortvloeit uit opvoeding of omgeving.

Belga

Al voordat onze genetische code in kaart werd gebracht, stond vast dat een aantal ziektes bestreden kon worden wanneer het gen dat daarvoor verantwoordelijk is kon worden opgespoord en bewerkt. En daaraan wordt hard gewerkt. Maar nu wordt steeds duidelijker dat ook emotionele en intellectuele eigenschappen vaak hun oorsprong vinden in onze genen.

Dat die ontdekking nu hard wordt gemaakt in Ijsland is niet verwonderlijk, want op weinig andere plaatsen is de populatie zo homogeen en zijn de bevolkingsgegevens zo systematisch bijgehouden als daar. En op grond van die voordelen heeft de stichter van de lokale researchinstelling deCode, Kari Stefensson, nu kunnen melden dat wij hebben ontdekt dat sommige mentale eigenschappen, zoals de neiging tot piekeren en tot angstgevoelens, rechtstreeks verband houden met het vrijkomen van enzymen, hetgeen wordt veroorzaakt door bepaalde groepen genen.

Dat sluit aan bij andere, nog niet zo definitieve, onderzoeken die erop lijken te wijzen dat ook eigenschappen zoals agressie of intelligentie genetisch worden bepaald. Dat heeft vanzelfsprekend grote invloed op het antwoord op de aloude vraag wat ons maakt tot wie we zijn: genen of omgeving.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer