TV en computer slecht voor nachtrust van kinderen

Computer, GSM en/of televisie op de slaapkamer kosten kinderen per jaar één maand slaap. Dit blijkt uit een Britse studie waarvan de resultaten vrijdag werden bekendgemaakt.

Belga

Een rondvraag bij ouders van kinderen tussen de vier en tien jaar toonde aan dat kinderen tot vijf uur minder slapen dan hun ouders toen die nog klein waren. Wetenschappers waarschuwen daarom voor de mogelijke gezondheidsproblemen door slaaptekort.

"Dit is de eerste generatie kinderen die allerlei alternatieven heeft om niet te hoeven gaan slapen", zegt Luci Wiggs, psychiater aan de universiteit van Oxford. De precieze gevolgen op lange termijn zijn nog niet bekend, maar wat wel als een paal boven water staat is dat slaaptekort het immuunsysteem kan aantasten en de groei beïnvloeden. Kinderen uit de betreffende leeftijdsgroep hebben namelijk tussen de tien en de twaalf uren slaap per nacht nodig.

Grote boosdoener voor dit slaaptekort zijn de nieuwe media die steeds meer opduiken in kinderkamers. "Vroeger dienden kinderkamers om te lezen en te slapen, maar vandaag zijn het oordjes van ontspanningsplezier geworden", aldus professor Jim Horne van de Loughborough universiteit die wetenschappelijk onderzoek verricht naar het slaapgedrag. Onderzoek wees namelijk uit dat veel kinderen onder de lakens SMS-berichten versturen in plaats van te slapen.

Wetenschappers raden daarom ouders aan om hun kinderen 15 minuten te laten ontspannen, door bijvoorbeeld voor te lezen, voor ze naar bed te sturen. Ook belangrijk is dat kinderen elke avond op hetzelfde uur onder de wol kruipen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer