Slakkenverdelgers doden ook talrijke andere dieren

Anti-slakkenkorrels worden gebruikt om slakken te doden, maar vergiftigen ook vele andere nuttige en beschermde dieren. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Het is bekend dat slakken veel schade toebrengen aan jonge zaadkiemen, maar veel mensen gebruiken slakkenverdelgers onverstandig, stelt de organisatie.

Belga

De gebruiker is niet altijd voldoende ingelicht over deze giftige producten en dat veroorzaakt mee de dood van talrijke huis- en wilde dieren. Vogelbescherming Vlaanderen waarschuwt ervoor dat twee gram anti-slakkengif zelfs een kind kan doden.

"Beschermde diersoorten zoals egels, amfibieën, de hazelworm en verschillende vogelsoorten (merel, lijster, groene specht, spreeuw, witte ooievaar, reiger en buizerd) zijn regelmatig het slachtoffer van de slakkenjacht omdat ze zich voeden met de besmette diertjes", aldus Vogelbescherming Vlaanderen.

Volgens de dierenorganisatie bestaan er echter middelen om slakken te verdrijven, zonder dat de fauna wordt geschaad. Zo is er een anti-slakkentapijt op de markt, dat slakken verjaagt omdat het koper bevat. Buikpotigen zonder slakkenhuis mijden contact met alles dat ook maar enigszins naar koper ruikt. Een anti-slakkentapijt aan de rand van grasperken of bloembedden kan veel dierenleed voorkomen. Vogelbescherming Vlaanderen heeft dit en nog andere trucjes gebundeld in een gidsje, dat het gratis ter beschikking stelt.

De dierenorganisatie hoopt dat er ooit een koninklijk besluit komt dat de verkoop van slakkenverdelgers, die bedoeld zijn om slakken daadwerkelijk te doden, verbiedt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer