Toerisme in Limburg zorgt voor extra jobs

De toeristische sector in Limburg is een niet te onderschatten bron van extra tewerkstelling. Op één jaar tijd is de totale directe tewerkstelling in de toeristische sector toegenomen met 1,4 procent.

Belga

De omzet en de investeringen in het toerisme in Limburg gingen er in 2002 fors op vooruit. Een en ander blijkt uit de cijfers die Toerisme Limburg verzamelde.

In 2002 ( de meest recente NIS-cijfers) waren er in totaal 14.330 mensen voltijds tewerkgesteld in de toeristische sector in Limburg. Dat is een stijging van 18 procent in vergelijking met 1995. De bezoldigde werkgelegenheid steeg sinds 1995 zelfs met 30 procent.

Het verblijfstoerisme kende in de periode 1995-2002 een stijging van de RSZ-tewerkstelling met 24 procent.

Ook de omzet in de sector is in 2002 gestegen tot bijna 670 miljoen euro of een stijging van 12,5 procent ten opzichte van het jaar voordien. De grootste stijging tekende zich op in de recreatieve dienstverlening (+158 procent) en het verblijfstoerisme (+56 procent). De investeringen in de sector toerisme bedroegen in 2002 een goede 86 miljoen euro. Dat is 10 procent meer dan in het jaar voordien en 45 procent meer dan in 1995. Ook hier springt vooral de verblijfssector in het oog met een stijging van 59 procent ten opzichte van 2001.

Uit de cijfers van Toerisme Limburg blijkt voorts dat de Limburgse dagattractiesector vorig jaar meer dan één miljoen bezoekers over de vloer kreeg. Dat is een stijging van 8,3 procent in vergelijking met 2002. Het zijn vooral de grote attracties zoals het Provinciaal Domein Bokrijk (330.150 bezoekers), de Landcommanderij Alden Biesen (208.176 bezoekers) en het Gallo-Romeins Museum (84.587 bezoekers) die vorig jaar goed scoorden. Ook het fietstoerisme in Limburg zit duidelijk in de lift, aldus gedeputeerde voor toerisme Sylvain Sleypen (sp.a). Toerisme Limburg schat het aantal fietsrecreanten in 2002 op 2,2 miljoen.

Daarnaast blijkt dat vooral de campingsector vorig jaar goed scoorde en de sector een stijging van 19 procent noteerde. Ook de hotelsector kende een lichte stijging van 2,5 procent, alsook de diverse logiesvormen. In die sector namen vooral de gastenkamers een belangrijk aandeel voor hun rekening. Enige twee uitzonderingen zijn het hoeve - en plattelandstoerisme en de vakantieparken. Beide sectoren kenden een dalend aantal bezoekers ten opzichte van het jaar voordien.

Volgens Sleypen wijzen de cijfers er evenwel op dat toerisme steeds belangrijker wordt in het economische verhaal van Limburg. "De cijfers leren ons ook dat het gevoerde beleid goed zit en dat ons communicatiebeleid en subsidies ter ondersteuning van de uitbouw van gastenkamers en andere verblijfsaccomodaties duidelijk hun vruchten afwerpen", aldus de gedeputeerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer