België grijpt weer naast zetel Europese Centrale Bank

De Spanjaard José Manuel Gonzalez-Paramo wordt in juni directeur van de Europese Centrale Bank, in opvolging van de Spanjaard Eugenio Domingo Solans. Dat de Spanjaard het haalde boven de Belgische kandidaat Peter Praet, heeft vooral te maken met een strategische wisseling van kamp door Frankrijk.

Belga

Dat een Spanjaard een Spanjaard opvolgt, is het gevolg van Duitse druk. De Duitsers willen absoluut aanwezig blijven in het zeskoppige directiecomité van de ECB. In 2006 verloopt het mandaat van hun huidige directeur. Daarom drongen ze er bij de Spanjaarden op aan nu al een precedent te zetten: grote eurolanden kunnen rekenen op een permanente zetel.

Frankrijk steunde eerst de kandidatuur van Peter Praet, momenteel directeur bij de Belgische Nationale Bank. Dit veranderde echter toen de huidige directeur-generaal van het IMF (internationaal muntfonds), de Duitser Horst Köhler, zijn ontslag aankondigde om Duitse president te worden. Spanje stelde zijn huidige minister van Economie Rodrigo Rato kandidaat voor de IMF-functie.

Reynders steunde onmiddellijk volmondig de kandidatuur van Rato, in de hoop dat zo de concurrentie voor Praet zou wegvallen, vermits Spanje niet de twee zetels zou kunnen opeisen. Rato botst echter op een veto van de Franse president Jacques Chirac. Die wil daarmee afrekenen met de Spaanse (ex-)premier José Maria Aznar. Die heeft in een afscheidsinterview in de Franse krant Le Monde kritiek geuit op Chirac.

De Franse steun voor de Spaanse ECB-kandidaat is dan ook een vergiftigd geschenk voor de huidige Spaanse regering. Een deel van het gif krijgt België te slikken.

Minister Reynders (MR) toonde zich op een persconferentie donderdagavond een waardig verliezer. Wel bleef hij zeer nadrukkelijk de kandidatuur van Rato voor het IMF steunen. Voor hem mag Spanje best de twee zetels krijgen.

Op een informele vergadering van de EU-ministers van Financiën eind volgend week zal de Europese kandidaat voor het IMF gekozen worden. Europa rekent er op dat die kandidaat het ook haalt in het IMF. Volgens Reynders is het daarom zeer belangrijk dat die Europese kandidaat de steun heeft van de VS. Alweer een redenering die zijn ergernis over de Franse houding illustreert.

Of de keuze voor Gonzalez-Paramo betekent dat de grote eurolanden vanaf nu inderdaad permanent een zetel in het ECB-directiecomité hebben, wil Reynders niet bevestigen. "Hopelijk was de kwaliteit van de kandidaten het belangrijkste criterium. We zullen dat in de toekomst zien".

Tot slot stelt Reynders dat er momenteel maar één officiële kandidatuur voor het IMF is. In de wandelgangen wordt verteld dat Frankrijk Jean Lemierre, topman van de Europese bank voor wederopbouw, voorstelt. De Italiaans premier Silvio Berlusconi stelt dat hij ook een "excellent kandidaat" heeft, maar geeft diens identiteit niet vrij.

Ter herinnering: eerder probeerde minister Reynders al tweemaal zonder succes VLD'er Paul De Grauwe in een ECB-zetel te heffen, eerst als vice-gouverneur, daarna als directeur. Op het feit dat hij nu voor de derde maal faalt, geeft Reynders geen commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer