Afghanistan stelt verkiezingen uit tot najaar

De voor juni geplande verkiezingen in Afghanistan zijn drie maanden uitgesteld. Het uitstel geeft de Verenigde Naties meer voorbereidingstijd. President Hamid Karzai heeft dat zondag gezegd. In september worden nu gelijktijdig presidents- en de parlementsverkiezingen gehouden.

AP Ned

De aanloop naar de verkiezingen verloopt moeizaam. Nog maar anderhalf miljoen van de naar schatting 10,5 miljoen kiesgerechtigden hebben zich laten registreren. Ook geweld blijft een groot probleem.

De Afghaanse regering kondigde zaterdag aan nog voor de verkiezingen veertigduizend militiestrijders te ontwapenen en door het hele land zwaar wapentuig in beslag te nemen. Zo hoopt ze de kans op kiezersintimidatie te verkleinen. Tegelijk werken de Afghaanse autoriteiten, de VN-missie in Afghanistan en de door de Amerikanen geleide coalitiestrijdmacht aan de bescherming van verkiezingsmedewerkers.

De hoogste VN'er in Afghanistan, Jean Arnault, is blij met het verkiezingsuitstel. De VN-missie gaat de extra tijd gebruiken voor het versterken van haar positie buiten de hoofdstad Kabul, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer