Verdeelde Arabische Liga stelt top uit

De voor maandag en dinsdag belegde top van de Arabische Liga in Tunis is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege onenigheid over kwesties "die van groot belang zijn voor het proces van ontwikkeling, modernisering en hervorming" van de Arabische wereld. Het Tunesische ministerie van buitenlandse zaken heeft dat zaterdagavond gemeld.

AP Ned

De Arabische leiders hoopten tot een week geleden de top te kunnen gebruiken om een Saudisch vredesplan voor het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen. Zo kort na de dood van de Palestijnse Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin, die vorige week door het Israëlische leger werd geliquideerd, durven sommige lidstaten van de Liga het echter niet aan om over vrede met Israël te praten.

De secretaris-generaal van de Liga, de Egyptenaar Amr Moussa, toonde zich woedend over het uitstel, dat volgens hem "ernstige en grote gevolgen" heeft voor de Arabische wereld. Ook Tunesië, de gastheer van de bijeenkomst, is boos. Volgens Tunesië duldde de top juist op zo'n belangrijk moment geen uitstel.

De Saudische kroonprins Abdullah, twee jaar geleden de bedenker van het vredesplan, had echter laten weten niet naar Tunis te zullen komen. Zes staatshoofden van andere landen hadden hun reis naar Tunesië eveneens afgezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer