Geen afscheidscadeau voor Aznar op EU-top

Voor de ontslagnemende Spaanse premier José-Maria Aznar was het de laatste Europese Raad. Het werd een vertrek in mineur.

Belga

De Spaanse Conservatief werd met een kort dankwoordje van de Ierse premier Bertie Ahern uitgewuifd en kreeg vervolgens zelf het woord.

Aznar bedankte de collega's voor de goede samenwerking en wenste hen vervolgens veel succes toe. "Voor het goed van Europa" (por el bien de Europa). In ruil kreeg hij een kort applaus en dat was meteen het einde van acht jaar aanwezigheid van Aznar in de Europese Raad. Een moment met weinig emoties. Er was niet eens een afscheidscadeau bij.

Op de slotpersconferentie inspireerde het afscheid Ahern al evenmin tot warme beschouwingen over zijn Spaanse collega. Hij begon er pas over te praten toen een journalist hem er nadrukkelijk om vroeg. Ook Commissievoorzitter Romano Prodi die nog één Europese Raad voor de boeg heeft -in november zit ook zijn taak erop- vond het vertrek van Aznar niet belangrijk genoeg om er een bedenking over te formuleren. Hij hield het bij somber mijmeren.

Er kon wel gelachen worden toen Ahern de vraag kreeg welk etiket er op het nieuw grondwettelijk verdrag komt. Dat van Rome, Brussel of Dublin? Antwoord van Ahern: "Voor mij is het om het even. Het mag zelfs de geschiedenis ingaan als het Prodi-verdrag". Repliek van Prodi: "Waarom niet?"

Op zijn laatste persconferentie was Aznar al even kort van stof. Wel liet hij één naam van een collega vallen waar hij bijzonder goede herinneringen aan zal behouden: Tony Blair. Anderhalf uur later zat Aznar in het Spaanse regeringsvliegtuig, richting Madrid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer