Drie arrestaties in onderzoek naar AZF

In het onderzoek naar de mysterieuze groepering AFZ zijn donderdagavond in Parijs drie verdachten gearresteerd. AZF heeft ermee gedreigd bommen tot ontploffing te brengen op het Franse spoorwegennetwerk als de regering weigert hun eis van ongeveer 5 miljoen euro in te willigen. Uit verschillende hoeken rijst intussen twijfel over de ernst van de dreigementen.

Belga

Volgens de politie werden drie personen -twee mannen en een vrouw- in hechtenis genomen in de gebouwen van de Nationale Antiterrorismedienst (DNAT) in Parijs. Het gaat om een piloot, die donderdagavond werd aangehouden in de Parijse regio, zijn vriendin en een brocanteur, aangehouden in Loiret (westen). Ze werden al enkele dagen geobserveerd en zouden zijn gesignaleerd op plaatsen waar de Franse regering door AFZ gevraagd was, geld achter te laten.

De onderzoekers en de pers lieten al verstaan dat ze steeds minder geloof hechten aan het "terroristische" karakter -of zelfs het bestaan- van de organisatie. Donderdag dook echter een nieuwe brief op die de verwarring van de Fransen alleen maar groter maakte. De groepering zei in de brief dat ze de aanslagen op de spoorwegen opschort voor enkele weken, maar intussen wel vasthoudt aan haar eisen.

De ernst van de dreigementen wordt betwijfeld omdat het gevraagde bedrag vrij onbeduidend is voor een afpersing aan de staat en omwille van de ongebruikelijke manier waarop de afpersers communiceren met de overheid (met brieven en kleine krantenadvertenties).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer