Oekraïne is honderden raketten kwijt

Oekraïne is honderden uit de sovjetperiode daterende raketten kwijt. Dat heeft de Oekraïense minister van defensie Jevhen Martsjoek gezegd in een interview met de krant

Den

, dat vrijdag is gepubliceerd.

AP Ned

Martsjoek zei in het interview dat zijn voorgangers hem hebben verteld dat de raketten ontmanteld zijn, maar dat hij daarvoor geen bewijs kan vinden. De ontmanteling zou niet in de boeken van het ministerie van defensie zijn opgenomen en de onderdelen van de ontmantelde raketten zouden zoek zijn. "Iedere raket bevat goud, zilver en platina. Waar zijn die spullen gebleven na de vernietiging van de raketten?", vroeg de minister zich af.

Martsjoek zei niet van welk type de zoekgeraakte raketten zijn, maar een woordvoerder van zijn ministerie zei dat het gaat om V-75 luchtafweerraketten. Volgens de woordvoerder zijn er in de loop van de jaren '90 honderden van die raketten vanuit voormalige Warschaupactlanden naar Oekraïne verscheept voor vernietiging, maar is dat proces niet op papier vastgelegd.

Oekraïne erfde een enorm wapenarsenaal van de Sovjet-Unie, waaronder kruisaketten en strategische bommenwerpers. Het land droeg onder toezicht van de Verenigde Staten begin jaren '90 al zijn kernwapens over aan Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer