Kerry presenteert gedurfd belastingplan

De presidentskandidaat van de Amerikaanse Democratische Partij, John Kerry, presenteert vrijdag een belastingplan dat volgens hem in vier jaar tijd tien miljoen banen kan opleveren. Het plan komt neer op een verlaging van de vennootschapsbelasting met 5 procent en het schrappen van de mogelijkheden voor bedrijven om minder belasting te betalen als zij naar het buitenland gaan.

AP Ned

Kerry zal het plan uiteenzetten op een verkiezingsbijeenkomst in Michigan, een staat waar veel mensen hun werk zijn kwijtgeraakt omdat bedrijven naar lagelonenlanden zijn uitgeweken. "Steeds weer heeft deze regering ideologie op de eerste plaats gesteld en banen op de laatste plaats. Vandaag kondig ik een plan voor Amerika aan dat banen voorop stelt', luidt de tekst van zijn redevoering, die vooraf aan de pers ter hand werd gesteld.

Naar verluidt heeft Kerry zijn voorstel doorgedrukt tegen het advies in van sommige van zijn adviseurs die de verlaging van de vennootschapsbelasting politiek riskant vonden. Kennelijk wil hij met dit onderdeel van zijn plan laten zien dat hij het bedrijfsleven een goed hart toedraagt. Het belasten van naar het buitenland verdwenen bedrijven zal goed vallen bij de kiezers die duidelijk hebben gemaakt banen het allerbelangrijkste te vinden. Hoewel de economie tekenen van herstel vertoont, zijn onder de huidige president George Bush meer dan 2,2 miljoen banen naar het buitenland verdwenen.

"We hebben nu een belastingregime dat Amerikanen laat betalen om banen naar het buitenland te sturen", luidt de tekst van Kerry's redevoering. "Dat slaat nergens op. En als ik president ben komt daar een eind aan."

Volgens de huidige belastingwetgeving hoeven Amerikaanse bedrijven pas belasting over in het buitenland verdiende inkomsten te betalen als het geld terugkomt naar de Verenigde Staten. Blijft het geld bij de dochterondernemingen in het buitenland, dan wordt er in het geheel geen belasting betaald. Kerry wil dat de bedrijven voortaan belasting gaan betalen over hun totale internationale inkomen. Kerry's medewerkers schatten dat de maatregel twaalf miljard dollar per jaar oplevert. Dat geld zou worden gebruikt om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 33,25 procent.

Volgens de medewerkers zou meer dan 99 procent van de Amerikaanse bedrijven van de maatregel profiteren. Tot de kleine 1 procent die meer belasting zou moeten gaan betalen behoren echter wel de grootste en machtigste van de VS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer