Protestactie na aankondiging ontslagen Gents Guislain-centrum

In het psychiatrisch centrum dr. Guislain in Gent heeft een delegatie van het personeel vrijdagmorgen zijn ongenoegen geuit tegenover de directie, vlak voor een extra ondernemingsraad. De actie volgt op de aankondiging dinsdag dat het ziekenhuis door geldtekort 35 voltijds equivalenten moet ontslaan (wat mogelijk neerkomt op 45 à 50 mensen).

Belga

Volgens de bonden schuift de directie alle verantwoordelijkheid op de overheid af. Die blijft inderdaad in gebreke, zegt LBC-secretaris Didier Martens, in casu door de onderfinanciering van de ziekenhuizen - dus ook de psychiatrische - en door de hoog oplopende achterstallen in de betalingen. "Maar de eigen verantwoordelijkheid wordt ontlopen", zegt hij.

ACV en ABVV hebben een gemeenschappelijke verklaring klaar, die ze tijdens de ondernemingsraad aan de directie zullen voorlezen. Daarin wijzen ze op de "overmatige investeringen", de "onverantwoorde risico"s" die in het verleden in het centrum Guislain genomen zijn. Zoals de uitbouw van het (uitdovende) psychiatrische verzorgingstehuis De Kruiskouter en de afdeling kinderpsychiatrie Fioretti. "Dat zijn aparte, afgelegen campussen met een zware omkadering die vandaag handenvol geld kosten".

In hun verklaring aan de directie geven de vakbonden naar eigen zeggen uiting aan de woede van het personeel, "dat nu het volle gelag voor deze risico"s moet betalen". "Voor vele personeelsleden is het vertrouwen in de directie en het beheer dan ook ernstig geschaad".

Het centrum dr. Guislain behoort tot de congregatie Broeders van Liefde, waaronder ook het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem valt. Dat kondigde maandag aan 60 werknemers of een 40-tal voltijds equivalenten te ontslaan.

Guislain is een psychiatrisch ziekenhuis met 315 bedden en een psychiatrisch verzorgingstehuis voor 150 bewoners. Er zijn ook 90 plaatsen voor beschut wonen en er werken momenteel 501 personen. Maar volgens de verklaringen van de directie dinsdag kampt het ziekenhuis met ernstige financiële problemen en grote financieringstekorten. Een en ander was volgens de directie te wijten aan "de structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer