Lejeunes verlaten verbitterd assisenzaal

Donderdag lag het onderzoek naar de verdwijning van Julie en Mélissa, op 24 juni 1995 in Grâce-Hollogne, in de weegschaal tijdens de debatten voor het assisenhof van Aarlen. "We weten alleen wanneer de meisjes zijn ontvoerd en wanneer ze zijn teruggevonden", zei een verbitterde Louisa Lejeune, die voor het eerst in de assisenzaal aanwezig was geweest.

Belga

De debatten draaiden echter voor een groot deel van de dag rond de twee gezichten van Michelle Martin. Enerzijds die van de slaafse gehoorzame vrouw van haar "tiran" Dutroux, anderzijds van de moeder die het niet kon opbrengen om Julie en Mélissa eten te geven tijdens hun wekenlange opsluiting.

"Vergeet niet dat zij pas de derde was (na Dutroux en Lelièvre, nvdr) om te bekennen. "Ze heeft er een volledig jaar over gedaan om toe te geven dat ze Julie en Mélissa heeft horen lachen in de kooi", bracht advocaat-generaal Jean-Baptiste Andries in herinnering.

In haar vragen aan de speurders slaagde Martins advocate Sarah Pollet er nog in om het beeld staande te houden dat haar cliënte jarenlang gebukt ging onder de terreur van haar ex-man. Martin betuigde tijdens haar lange ondervragingen inderdaad veel spijt over wat er gebeurd was en wilde zelfs de ouders Lejeune en Russo persoonlijk contacteren, zo getuigde een ondervrager. Ze legde vrij eenduidige verklaringen af en bekende ook feiten die ze zelf pleegde en die zonder haar verklaringen nooit aan het licht zouden gekomen zijn.

Toen het over de pornografische video's ging die Dutroux en Martin begin jaren negentig draaiden, kwam een andere Martin aan het licht. De speurders wezen er op dat uit die beelden zeker niet bleek dat ze tegen haar zin meewerkte. Ook later, op het ogenblik van de ontvoeringen, heeft Martin nooit Dutroux aangegeven of ingegrepen "om deze horrortrein te stoppen", zo zei advocaat Paul Quirynen.

Ook de verdediging van Dutroux stelde zich vragen bij Martin. Als het waar was dat Dutroux zo'n monster was en Martin met de dood bedreigde indien ze Julie en Mélissa in hun kooi geen eten zou geven, wat was dan wel de vreselijke straf die ze heeft moeten ondergaan wanneer hij, na zijn vrijlating, vaststelde dat de meisjes stervende waren? Dat wilde meester Martine Van Praet, de advocate van Dutroux, weten. Martin zei dat Dutroux haar die dag in Marcinelle opgesloot, haar verplichtte om alle uitwerpselen van de honden op te vegen en haar verkrachtte. "Maar hij is toen zelf niet naar de kinderen gaan kijken. Hij heeft me pas twee dagen later opgebeld om me te vertellen dat één van hen overleden was", aldus Martin.

Marc Dutroux ontkent de ontvoering van Julie en Mélissa. Advocate Van Praet en hijzelf probeerden er met een tiental vragen op te wijzen dat de sporen die naar andere verdachten wijzen in dat dossier, richting Pierre Rochow en Michel Lelièvre, onvoldoende onderzocht werden.

Donderdag kregen de ouders van Julie Lejeune de gelegenheid om hun ongenoegen duidelijk te maken over het onderzoek naar de verdwijning van hun dochter. Moeder Louisa vroeg waarom het polotruitje dat haar dochter bij haar verdwijning droeg in Sars-la-Buissière werd teruggevonden en niet in Marcinelle, waar ze opgesloten werd. Louisa Lejeune toonde het truitje in de assisenzaal. Ze had de moed gevonden om naar de assisenzaal te komen. "Ik denk dat mijn dochter met mij is, daarboven", zei ze 's middags.

Omarmd door Laetitia Delhez verliet ze het gerechtsgebouw. Jean-Denis Lejeune vroeg in de assisenzaal waarom het hele onderzoek gebaseerd was op de getuigenis van de oude vrouw die beweert de meisjes in een auto te hebben zien stappen, terwijl haar verklaringen tegenstrijdig zijn met andere elementen in het dossier. Hij noemde die verklaringen "een pseudo-zekerheid". Hoofdspeurder Michel Demoulin antwoordde dat de "perifere" sporen in het onderzoek ook nog door andere speurders zullen aangeraakt worden.

Naast kritiek kreeg Demoulin, maandenlang de vaste ondervrager van Marc Dutroux, donderdag echter ook bedankingen. Jean-Philippe Rivière, de advocaat van Sabine Dardenne: "U hebt Dutroux doen praten. (...) U hebt mijn cliënte de gelegenheid gegeven om, simpelweg, te leven. Daarom, dank u." Demoulin was zichtbaar ontroerd.

Het hof van assisen besliste ook dat Michel F. zal worden opgeroepen worden als getuige. De verdediging van Marc Dutroux denkt dat deze man betrokken is bij de opsluiting van Julie en Mélissa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer