EU heropent onderhandelingen over grondwet

De leiders van de Europese Unie hebben donderdag op hun tweedaagse top in Brussel besloten de onderhandelingen over een Europese grondwet te heropenen.

AP Ned

De onderhandelingen liepen in december vast door onenigheid over de stemverdeling in de uitgebreide EU. De EU-leiders hebben 17 juni afgesproken als streefdatum voor een akkoord over de grondwet.

De voortzetting van de onderhandelingen is mogelijk geworden doordat de verkiezingen die eerder deze maand in Spanje werden gehouden zijn gewonnen door de socialisten. Het waren Spanje en Polen, dat op 1 mei lid wordt van de EU, die in december dwars lagen over de verdeling van de stemmen. Nadat de Spaanse socialisten duidelijk hadden gemaakt dat ze bereid waren tot een compromis bond eerder dezer week ook Polen in. Blijft echter de vraag hoe het conflict over de verdeling van de stemmen tussen de 25 landen die per 1 mei deel zullen uitmaken van de EU moet worden opgelost.

"Het is duidelijk dat er nog een hoop werk moet worden verricht", zei de Ierse premier Bertie Ahern, die de top voorzit. "Iedereen begrijpt dat er compromissen gesloten moeten worden." Ook over de omvang van de Europese Commissie bestaat nog onenigheid.

Behalve de grondwet stond de bestrijding van het terrorisme centraal op de top, die donderdag begon. De Nederlandse oud-staatssecretaris van binnenlandse zaken Gijs de Vries (VVD) werd benoemd tot coördinator van de Europese terreurbestrijding. De Vries zal werken onder verantwoordelijkheid van Javier Solana, de EU-buitenlandcoördinator

Om de internationale samenwerking in de strijd tegen het terrorisme te verbeteren zal in Brussel waarschijnlijk een aantal maatregelen worden aangenomen. Een van de voorstellen is het opstellen van een 'solidariteitsclausule', naar voorbeeld van de NAVO. Deze zal inhouden dat een (terroristische) aanval op een van de EU-lidstaten beschouwd wordt als een aanval tegen alle landen. Het aangevallen land moet een beroep kunnen doen op militaire bijstand en andere steunmaatregelen.

Ook zal worden geprobeerd consensus te bereiken over nauwere samenwerking tussen nationale opsporings- en inlichtingendiensten. Een Europese inlichtingendienst, zoals België en Oostenrijk hebben voorgesteld, zal er niet komen.

Op de eerste dag van de top werd ook besloten de Spanjaard Manuel Gonzalez Paramo te benoemen in het bestuur van de Europese Centrale Bank, als opvolger van Eugenio Domingo Solans. Volgens de Ierse minister van financiën Charlie McCreevy betrof het een unaniem besluit, maar zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders, wiens kandidaat werd gepasseerd, klaagde dat de grote landen het besluit hadden doorgedrukt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer