Britse grotverkenners worden aan de tand gevoeld

De zes Britten die donderdag werden gered na ruim een week in een gedeeltelijk ondergelopen grot in Mexico opgesloten te hebben gezeten, worden samen met de zes overige leden van hun team aangehouden voor verhoor over het doel van hun expeditie. De groep, die voornamelijk uit militairen bestaat, kan worden uitgewezen als hun activiteiten in het grottenstelsel van Alpazat in strijd blijken te zijn met de bepalingen van hun toeristenvisa.

AP Ned

De Britten werden bij een verkenningstocht in de grotten na een regenbui verrast door opkomend water, dat de uitgang blokkeerde. Vanuit een drooggebleven gedeelte lieten zij met behulp van radioapparatuur hun collega's buiten weten dat zij opgesloten zaten. Wat bij de Mexicaanse autoriteiten argwaan wekte, was dat de Britten Mexicaanse hulp voor een reddingsoperatie afsloegen en duikspecialisten uit Groot-Brittannië lieten overkomen. Dat leidde in de Mexicaanse pers tot de wildste speculaties, onder andere dat de Britten stiekem naar uranium zochten.

In een bijna zes uur durende operatie slaagden de uit Groot-Brittannië overgevlogen duikers en enkele Mexicaanse specialisten erin de zes Britten uit de grot te begeleiden. Een van de grotonderzoekers, Jonathan Sims, zei liever te hebben afgewacht dat het water vanzelf zou gaan zakken; de groep had slaapzakken en voldoende eten bij zich om het enkele dagen onder de grond uit te houden. Volgens de Mexicaanse onderminister van binnenlandse zaken Armando Salinas zijn er geen spullen uit de grot geborgen die er op wijzen dat de Britten op zoek waren naar uranium.

De Britten behoorden tot de zogenoemde Combined Forces van land-, lucht- en zeemacht. De Mexicaanse regering vroeg de Britse regering donderdag in een diplomatieke nota om uitleg over het doel van hun expeditie. De defensieattaché van de Britse ambassade in Mexico, Ian Blair-Tilling, zei dat Britse militairen al twintig jaar zulke speurtochten houden in Mexico. "Dit is een expeditie waarin militairen zitten, maar het is geen militaire missie", zei hij. "Het is een groep grot-enthousiastelingen."

Mexico stelt dat oefeningen van buitenlandse militaire eenheden op zijn grondgebied verboden zijn. Voor wetenschappelijke exploratie van grotten zijn speciale visa vereist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer