Tamil Tijgers gaan optreden tegen afvallige rebellenleider

De Tamil Tijgers zeggen te hebben besloten "zich te ontdoen van" een rebellenleider in het noordoosten van Sri Lanka die zich van de centrale leiding heeft afgescheiden.

AP Ned

De bekendmaking verscheen vrijdag op de website van de rebellenbeweging LTT (Bevrijdingstijgers van Tamileelam). Onduidelijk is of de LTT de afvallige Vinayagamoorthy Muralitharan, beter bekend als Karuna, uit Tamil-gebied wil deporteren of dat de aankondiging moet worden opgevat als een doodvonnis.

Muralitharan maakte op 3 maart bekend zich met 6.000 van de 15.000 troepen van de Tamil-Tijgers af te scheiden. Aanvankelijk probeerde de in het noorden gevestigde leiding van de LTT het schisma te bagatelliseren en sprak zij tegen dat er plannen waren om Muralitharan uit de weg te ruimen, zoals de afvallige leider beweerde.

In de verklaring van vrijdag wordt gezegd dat Muralitharan een amnestieaanbod in de wind heeft geslagen en dat hem niet langer zal worden toegestaan de mensen in het oosten van Sri Lanka te "bedriegen". "Om ons land en ons volk te beschermen is besloten Karuna van onze bodem te verwijderen", luidde de boodschap. "Iedereen die disciplinaire maatregelen tegen Karuna afwijst zal worden beschouwd als een verrader van de Tamil-zaak."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer