Colombiaanse paramilitairen gebruiken dorpelingen als schild

Het Colombiaanse leger heeft afgezien van een bombardement van een kamp van rechtse paramilitairen omdat die dorpelingen gebruikten als menselijk schild. Dat heeft de opperbevelhebber van het Colombiaanse leger, generaal Martin Orlando Carreno, donderdag gezegd.

AP Ned

De vliegtuigen van de Colombiaanse luchtmacht waren woensdag al in de lucht om een kamp van het Bloque Central Bolivar (BCB) in de buurt van het plaatsje El Arenal in het noorden van Colombia aan te vallen, toen duidelijk werd dat de ongeveer 150 paramilitairen in het kamp burgers gebruikten als menselijk schild. Daarop zag het leger af van het bombarderen van het kamp en werd over de grond een aanval ingezet. Bij gevechten tussen strijders van het BCB en het leger kwamen volgens een legerwoordvoerder veertien rebellen en een soldaat om het leven.

Het BCB behoort tot een handvol rechtse paramilitaire bewegingen die in de jaren '80 werden opgericht om in de Colombiaanse burgeroorlog te strijden tegen de linkse rebellenbewegingen ELN en FARC. In de loop van de jaren verwerden de paramilitairen echter tot een soort criminele bendes die zich op grote schaal schuldig maakten aan moord, ontvoering en drugshandel. Het BCB, de op een na grootste rechtse paramilitaire beweging, heeft ongeveer 1.500 strijders. Volgens Orlando Carreno zijn bij legeracties tegen de rechtse paramilitairen dit jaar meer dan 360 van hun strijders gedood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer