Belgische F-16's patrouilleren vanaf maandag in Baltisch luchtruim

Vliegtuigen van de NAVO beginnen vanaf 29 maart in het Baltische luchtruim te patrouilleren, zo heeft de Letse minister van Defensie, Atis Slakteris, donderdag aangekondigd. Op 29 maart treden zeven voormalige communistische landen formeel tot het Atlantische bondgenootschap toe.

Belga

Slakteris zei dat de patrouilles door de Belgische luchtmacht zullen worden uitgevoerd. Aanvankelijk was de opdracht aan Denemarken toegewezen. "Het is echt symbolisch dat Belgische F-16's in het Letse luchtruim zullen patrouilleren, want België is een klein NAVO-land, net zoals Letland", verklaarde de minister. In Brussel wou het defensieministerie het bericht niet bevestigen.

Slakteris zei dat de Belgische vliegtuigen in Siauliai, in het noorden aan de grens met Litouwen, gestationeerd zouden worden. Vier NAVO-vliegtuigen zullen dagelijks in het Letse luchtruim patrouilleren, zei de minister.

Het naburige Rusland heeft zijn misnoegdheid over de patrouilles te kennen gegeven. Rusland werd van meet af aan wel volledig ingelicht over de plannen, zei een hoge functionaris van de NAVO die anoniem wou blijven.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de alliantie bevestigde maandag voor het eerst dat de NAVO "een klein aantal jachtvliegtuigen" in één van de Baltische landen zou stationeren na hun toetreding. De drie landen, die samen met Slovenië, Bulgarije, Slovakije en Roemenië lid worden van de NAVO, hebben geen gevechtsvliegtuigen om hun luchtruim te verdedigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer