VS blokkeren veroordeling moord op Yassin met veto

De Verenigde Staten hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken over een door Algerije ingediende resolutie waarin de moord op Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin door Israël werd veroordeeld.

AP Ned

Elf landen stemden voor de resolutie, waarover dagen is gedebatteerd, en drie landen, te weten Groot-Brittannië, Duitsland en Roemenië, onthielden zich van stemming. De VS hielden de resolutie tegen omdat ze vonden dat ook het geweld waaraan de Hamas en andere met name te noemen extremistische Palestijnse groepen zich schuldig maken erin veroordeeld had moeten worden.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Negroponte zei dat Israël door Yassin te vermoorden de spanningen in de Gazastrook en het Midden-Oosten heeft verergerd, maar dat de gebeurtenissen "in hun context" moeten worden gezien. Hij noemde de resolutie onevenwichtig en eenzijdig. In de resolutie werden weliswaar "alle terroristische aanslagen op ongeacht welke burgers en alle gewelddaden verwoestingen" veroordeeld, maar er werden tot ongenoegen van de VS geen extremistische groepen met naam in genoemd. De VS hebben in de Veiligheidsraad 79 resoluties met een veto tegengehouden. Een groot deel daarvan betrof Israël.

Israël liquideerde Yassin, de geestelijk leider van Hamas, maandag voor een moskee in Gaza-stad. De Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor tientallen zelfmoordaanslagen die sinds het begin van de tweede intifada, drieenhalf jaar geleden, in Israël zijn gepleegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer