Palestijnse intelligentsia roept bevolking op geweld te staken

Zestig vooraanstaande Palestijnen hebben de bevolking van de Palestijnse gebieden donderdag opgeroepen de moord op Hamas-leider Ahmed Yassin door Israël niet te vergelden. Een Palestijnse vergeldingsactie zou alleen nog meer bloedvergieten veroorzaken en de kansen op onafhankelijkheid voor de Palestijnse gebieden doen slinken, aldus de Palestijnse intelligentsia. De gewapende vleugel van de Hamas, de Ezzedine al-Qassam Brigades, dreigde donderdag met een "wereldschokkend" antwoord op de moord op Yassin.

AP Ned

In een open brief in Al-Ayyam, een krant van de PLO, vroegen de zestig, onder wie het parlementslid Hannan Ashrawi en Fatah-topman Abbas Zaki, de bevolking hun wapens neer te leggen en op vreedzame manier te protesteren tegen het Israëlische optreden. De groep riep de Palestijnen op wel in opstand te komen, maar "met een vreedzame, wijze intifada". De oproep van de Palestijnse intelligentsia weerspiegelt de groeiende twijfel onder veel Palestijnse leiders en intellectuelen over het nut van gewelddadige acties tegen Israël.

De satellietzender Al-Arabiya zond donderdag een videoband uit waarop een gemaskerde man die voor vijf raketten staat namens de gewapende vleugel van de Hamas een verklaring voorleest. Hij zegt dat "de zonen van apen en varkens" een pijnlijke dood zullen sterven, als vergelding voor het bloed van ons strijdende volk en het bloed van onze leiders, met bovenaan de heilige strijder en martelaar sjeik Ahmed Yassin". Ook zegt hij dat de Israëlische premier Ariel Sharon zichzelf duizend keer zal vervloeken, omdat hij er zelfs maar over heeft gedacht om Hamas-leiders te vermoorden. Het gebeurt hoogst zelden dat de Hamas per video een verklaring aflegt. Yassin, de geestelijk leider van de Hamas, werd maandag door Israël geliquideerd.

In de Gazastrook schoten Israëlische soldaten donderdag drie Palestijnen dood, toen die een personenauto en een legerpost bij de joodse nederzetting Tel Katifa bij Deir el-Balah onder vuur namen. Later doorzocht het leger het gebied rond Deir el-Balah. Daarbij werden tanks en bulldozers gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer