Milaan-Sanremo: Oscar Freire doet Erik Zabel blozen

De Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) is de winnaar van de 95ste editie van Milaan-Sanremo, de eerste WB-wedstrijd van het seizoen. De tweevoudige wereldkampioen was na de 294 km lange rit van Milaan naar Sanremo in een massasprint een fractie van een seconde sneller dan de Duitser Erik Zabel (T-Mobile).

Belga

Zabel, die al viermaal de beste was in Sanremo, dacht gewonnen spel te hebben en stak triomfantelijk beide armen de lucht in, maar werd op de meet nog voorbijgesneld door de Spanjaard in Nederlandse loondienst. De 28-jarige Oscar Freire is na Miguel Poblet (1957 en 1959) pas de tweede Spanjaard, die er in geslaagd is om de Italiaanse openingsklassieker te winnen. Het is naast zijn twee gewonnen WK's (1999 en 2001) zijn mooiste zege ooit.

De Australiër Stuart O'Grady (Cofidis) spurtte naar de derde plaats, voor de grote geklopte van de dag, de Italiaan Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo). Die had dit seizoen nog geen spurt verloren, werd door zijn sterke team in een zetel naar de Via Roma geloodst, leek af te stevenen op een zege, maar moest het hoofd buigen in de laatste tientallen meters.

De wedstrijd verliep volgens het gekende stramien. Ook nu zetten enkele renners een lange ontsnapping op: het vijftal Nicolas Portal, Toni Tauler, Carlos Barredo, Giulio Tomi en onze landgenoot Ludo Dierckxsens kozen al snel het hazenpad. Dierckxsens werd als laatste van die vijf aan de voet van de Cipressa teruggepakt, na een ontsnapping van ruim tweehonderd kilometer.

Daarna volgde een nerveuze finale, waarin enkele favorieten zoals Mirko Celestino en Paolo Bettini sterk voor de dag kwamen, maar toch niet sterk genoeg waren om een massaspurt te ontlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer