Hoe zit het met de Limburgse rock nadat Splittemans stevig huishield

Print
HASSELT - Het gaat niet zo goed met de Limburgse rock. Eigengouwse gitaartrotsen als Evil Superstars, Nemo en Underdog!? zijn al een tijdje geleden bijgezet in de grafkelder van de Limburgse rock. Vorige week hingen de bronsgroene rockers van zowel Noordkaap, The Hoodoo Club en - nog eerder - Sweater hun instrumenten aan de wilgen. Ondertussen hadden interimkantoren handenvol werk om de muziekbedrijfjes Vandal X en Nostoc in leven te houden. Meer dan de malaise in het Limburgse rockmilieu heeft Phoenix niet nodig om u eens een stand van zaken voor te schotelen. Eén opluchting: er staat al een nieuwe generatie rockers klaar, met de gitaar in de aanslag om de zware erfenis te torsen.
BR>De vragen:
1. Wat waren de hoogtepunten of wat hebben jullie bereikt?
2. Zijn er al toekomstplannen?
3. Hoe verklaar je de Limburgse rockmalaise?

De vergane gloriënNoordkaap, Stijn Meuris:
1. «Noordkaap deed iets wat volstrekt uniek en geïsoleerd was. Niemand maakte dezelfde muziek als Noordkaap, onze muziek was - om een duur woord te gebruiken - consistent. Het mooiste moment was tijdens de première van 'Manneken Pis' in Metropolis. De eerste tien minuten heb ik daar met kippenvel gezeten, dat was ook het stukje waarin 'Ik Hou Van U' zat. Je kent het nummer van voor tot achter, en toch raakte mij dat.»
2. «Er waren zelden meer toekomstplannen dan ooit tevoren. Eind oktober verschijnt de verzamel-cd 'Avanti!' en binnenkort de single 'Goed Nieuws Voor Slechte Mensen'. Het allerlaatste Noordkaap-concert valt op 31 maart in de AB in Brussel. Exact tien jaar na de Rockrally-finale aldaar.»
3. «Wiskundig gezien zijn al die splits logisch. Iedere groep heeft een vervaldatum, alleen wilden wij ermee stoppen voordat die datum bereikt was. Ik kijk wel uit naar wat Reiziger en Fence de komende maanden gaan doen.»
Sweater, Jo Smeets:
1. «Onze plaat 'Talking To Earl' heeft zo'n 2.000 stuks verkocht, single 'Lovebirds' heeft twee maanden op Studio Brussel heavy rotation gekregen. Onvergetelijk moment: 60.000 mensen op Parkpop in Nederland die de regen trotseren om een onbeduidend groepje te zien spelen, wij dus.»
2. «Sweater zat in de voorbereidingsfase van een nieuwe plaat. Maar omdat iedereen in de groep andere ideeën had, hebben we ze niet gemaakt. We geraakten op muzikaal vlak geen centimeter meer vooruit.»
3. «We hebben alles al gehad. De mensen uit die gesplitte groepjes zijn ongeveer allemaal even oud en zijn in rockerstermen al oude zakken. Behalve Noordkaap, die waren al oud toen de rest begon. En nu zijn we allemaal lelijk geworden en dat kan ook niet als artiest. Behalve Noordkaap, die waren al lelijk voor ze begonnen. (lacht)»
The Hoodoo Club, Harald Vanherf:
1. «De EP 'Jugstories' en een full cd 'A Just Temporary Lost Of Masculinity...', het concert tijdens South By South West in Austin, Texas, de finale van de Rockrally '96, een bescheiden Europese tournee en het feit dat er ondanks de drank-, seks- en drugsorgieën toch geen doden zijn gevallen.»
2. «Effe uitblazen. Wie lang met muziek bezig is, kan daar niet zomaar afscheid van nemen. In de toekomst ga ik zeker nog muziek maken. Nu ga ik me toeleggen op een bescheiden schilderscarrière. Er waren plannen voor een nieuwe plaat, maar de ideeën van de groepsleden waaierden in verschillende richtingen uit. Alles was op en we hadden geen zin om in een dorpscafé 'Born To Be Wild' te gaan coveren. Toekomstplannen? Iets doen met Elvis en Jezus en The Revival Band oprichten. Dat is een conceptcovergroep: niet één nummer coveren, maar direct een hele plaat.»
3. «Het gaat slecht met rock in het algemeen. Limburg torent daarbij wel nog boven de rest uit. Oeieoie, als ik groepkes uit andere windstreken hoor, dan mogen we bijzonder fier zijn.»
Evil Superstars, Mauro Pawlowski
1. «We hebben ooit samen op een terrasje gezeten op de markt in Hasselt: lekker weertje, beetje over muziek lullen. Toch wel een hoogtepunt. De Superstars lieten zich dicteren door de muziek en niet andersom. Toen 'de muziek' zei: «Jongens, het is beter om nu te stoppen dan achter een jaar», hebben we dat maar gedaan.»
2.«Ik zal altijd liedjes blijven maken. Met Mitsoobishy Jacson hebben we nog wat optredens, en dan zien we wel weer. Als we achter een paar jaar dan met onze eigen groepen weer allemaal gesplit zijn, nemen we weer een nieuwe plaat van Mitsoobishy Jacson op.»
3. «Geen idee. Als je zelf niet in die groepen zit, kan je dat moeilijk zeggen. Al zijn er toch ook Limburgse groepen die maar blijven doorgaan, al 20 jaar zelfs. Zoals euh... (denkt lang na) The Fezoops. Ken je die niet? Mannen uit Heusden-Zolder. Al een generatie ouder en nog altijd goeie muziek.»

Rusten ook nog in vrede


The Beautiful Babies, Chew A Bone, Grooveline Vendetta, Nemo, Sister Poo Poo, The Faggets (alhoewel) en Underdog!?.

De fakkeldragers


Buscemi, Dirk Swartenbroeckx:
1. «Een aantal platen waarvan ik de laatste 'Mocha Supremo' zelf erg leuk vind, de aftershow voor dEUS in Lissabon, I Love Techno, op dezelfde affiche staan met Roni Size tijdens Axion Beach Rock, 9.000 cd's verkocht in Japan en een remix voor Axelle Red. Dat is het zowat.»
2. «Hopelijk voor 2000 nog een nieuw album en ook eens aan een videoclip denken, zeker nu met TMF op de kabel. Remixen blijven maken en misschien eens iets doen met filmmuziek. Voor de rest wil ik me in de toekomst meer toeleggen op het buitenland. Er zijn zelfs wilde plannen voor een Japanse tournee.»
3. «Werkt dat niet altijd met ups en downs? Maar hoe komt het dat er zo weinig Limburgers professioneel met elektronische muziek bezig zijn. Ik denk dat G-Force en ikzelf de enigen zijn.»
Stonedigger, Olivier Elen:
1. «De introductie van de eenvoudige popsong onder de drie-minutengrens. Het album 'Stonedigger', een nummer 1-stek in Servië en de kaap van 100 concerten al gepasseerd.»
2. «Zolang mogelijk samenblijven om zo op de duur de laatste Limburgse rockgroep te zijn. Aan dit tempo gaat dat volgende week vrijdag zijn, denk ik. Voor de rest werken aan een nieuwe cd, die dé plaat van de 21ste eeuw gaat worden. Enne, als Stonedigger ooit zou splitten, dan open ik een pitabar in Antwerpen.»
3. «Slechte aardstralen. De slimme rockgoden zoals Mauro Pawlowski en Peter Houben hadden dat al vroeg in de smiezen en zijn dan ook snel naar 't Stad verhuisd. De rest niet, met het gekende gevolg.»
Nostoc, Bart Reekmans
1.«Na de eerste stek bij Limbomania hebben we op een aantal grote festivals gespeeld. Marktrock, Zwemdokrock en Eurorock bijvoorbeeld, en daarnaast natuurlijk een pak optredens in het Limburgse clubcircuit. We hebben ook de mini-cd 'The Drama' opgenomen, met vier nummers waar sommige van verschenen zijn op een aantal compilaties, zoals de cd's van Marktrock en Debuutrock.»
2. «Misschien een herdruk van 'The Drama', maar zeker weten we dat nog niet. Er zijn trouwens een aantal wissels geweest binnen de band. Onze drummer en xylofoonspeler zijn wegens tijdsgebrek gestopt met de band. We spelen nu zelf de xylofoon en hebben een nieuwe drummer die meer naar jazzmuziek neigt. Wellicht zal Nostoc daardoor een andere sound ontwikkelen: we zijn het rockgedeelte ook wat moe, en zullen meer swingend voor de dag gaan komen.»
3. (diepe zucht) «Tja, de groepen die je vernoemt bestaan al erg lang. Om bezig te kunnen blijven kan je je daarom best niet vastpinnen op een genre: je moet ergens flexibel kunnen blijven. Kijk naar Zita Swoon: vandaag maken ze even disco, morgen kunnen ze weer uitpakken met een bluesplaat... Ik denk dat zulke dingen belangrijk zijn voor het al dan niet voortbestaan van een groep.»
JF Muck, Fred Vrancken
1. De groep heeft al twee cd's op zijn naam staan, maar «de platen verkochten niet genoeg en we hebben te weinig optredens gedaan. Samenwerken met Bob Weston van Shellac was echter een hoogtepunt»
2. «Eind september pakken we uit met een nieuwe cd. Bob Weston heeft ze geproducet in de Electrical Audio-studio in Chicago, waar ook Vandal X is gaan opnemen. Op één oktober stellen we de schijf voor in M.O.D., samen met Reiziger en Flipo Mancini.»
3. «Bwa, ik weet niet of je van een malaise mag spreken. Er gebeuren toch nog veel dingen. De gevestigde namen zijn wel wat weggevallen en de rest komt gewoon wat minder aan de oppervlakte. Maar toch: Reiziger stond dit jaar op Pukkelpop, Vandal X in Dour en op Zwemdokrock... De Limburgse rockbands gaan toch nog door, het kind krijgt gewoon af en toe een andere naam. Kijk maar naar Mitsoobishy Jacson.»
Geschmacksverstärker, Olivier Coumans:
1.«Nadat we Technomania wonnen hebben we aardig wat opgetreden. Onder andere Eurorock en Rock Herk. We hebben een single opgenomen en nu is er een album in het verschiet.»
2. «Eind september moet onze nieuwe cd af zijn. De titel luidt: 'Blow Your Cover', opgenomen in een soort thuisstudio via boekingskantoor Tout Partout. Zodra de cd uitkomt, gaan we wellicht nog een pak optredens doen. Normaal zou de Provincie ook nog een tournee organiseren, maar daarrond is het al een tijdje stil.
3. «Pff. Ik denk dat de meeste bands het na een tijdje wel gezien hebben en dat ze gewoon iets anders willen doen. Zie de Evil Superstars: Mauro wilde toch echt andere dingen gaan doen. Lars Van Bambost bij Noordkaap ook. Rock kan blijkbaar ook een sleur worden.»
Novastar, Joost Zweegers:
1.«Novastar is eigenlijk de naam van een persoon, ikzelf dus. Qua hoogtepunten denk ik toch wel aan de winst van de Rock Rally in '96. Daarna heb ik lang gewacht op de juiste platenfirma tot ik eindelijk kon tekenen bij Warner.»
2.«Vannacht (gisterennacht, CRu) vertrek ik naar New York om de plaat af te werken. De single is ondertussen al een weekje uit en dan volgen er de optredens. Het eerste vindt plaats in Den Haag op 9 oktober.»
3.«Is de Hoodoo Club ook gesplit? Jammer, fantastische band toch. Hoe komt zoiets? De groepen die gesplit zijn, waren al lang bezig. Na een tijdje ben je wat uitgekeken op elkaar of wil een lid iets anders doen, terwijl de rest dat niet ziet zitten. Vlaanderen is ook niet zo groot, en zo flexibel zijn als Zita Swoon, dat kan je pas als je eerst al je carrière hebt opgebouwd en kan rekenen op een vaste groep fans.»

De rest van de hoop


Blues Lee, El Guapo Stuntteam, Fence, Flipo Mancini, Hale Bopp, The Hangovers, Mitsoobishy Jacson, The Muchachas, Perverted, Polzki Fiat, Reiziger, The Romans, Tony en de Hangmatten, Uncle Meat en Vandal X.