Martin wint derde WK-manche (Rally van Mexico)

De Est Markko Martin (Ford Focus WRC) heeft zondag de rally van Mexico gewonnen, de derde WK-manche. Martin kwam aan de leiding na de zevende klassementsrit toen de Fransman Sebastien Loeb (Citroën Xsara WRC) moest opgeven met een doorboorde karter, en hij stond die leiding niet meer af.

Belga

Onze landgenoot François Duval, ploeggenoot van Martin, werd tweede. De derde plaats was voor de Spaanse veteraan Carlos Sainz (Citroën Xsara WRC).

In de tussenstand van het WK komt Martin op gelijke hoogte met Loeb. Beide rijders hebben 20 punten, maar Loeb blijft als eerste staan omdat hij reeds twee wedstrijden won. Duval is opgerukt naar een vierde plaats in de tussenstand. Bij de merken neemt Ford de leiding.

De volgende WK-manche is de rally van Nieuw-Zeeland, half april. Voor Duval is de tweede plaats zijn beste resultaat ooit in een WK-manche, en het is zijn tweede podiumplaats van het seizoen.

Nog nooit won een Belg een WK-rally, maar Duval is de vierde landgenoot die een tweede plaats behaalt. Eerder deden Snijers, Thiry en Loix het hem al eens voor. In 1992 eindigde Bruno Thiry (Opel Kadett GSI) tweede in de rally van Ivoorkust na Kenjiro Shinozuka, en een jaar later eindigde Patrick Snijers (Ford Escort Cosworth) tweede in de rally van Sanremo na Franco Cunico. Snijers finishte eigenlijk als derde, maar hij schoof op naar de tweede stek nadat Carlos Sainz gediskwalificeerd werd.

Freddy Loix werd drie keer tweede: in 1996 in de rally van Portugal (na de Portugees Rui Madeira), in 1997 in dezelfde rally (na de Fin Tommi Mäkinen), en in 1998 in de rally van Catalonië (na de Fransman Didier Auriol).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer