Martha Heesen en Hafid Bouazza winnaars Gouden Uil

Martha Heesen en Hafid Bouazza zijn als winnaars uit de bus gekomen van de tiende Gouden Uil Literatuurprijzen, de meest gerenomeerde literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied.

Belga

De jury van de Gouden Uil Literatuurprijs bestond uit Anna Luyten (voorzitster), Jeroen Overstijns, Kristoff Tilkin, Marnix Verplancke en Pieter Van Os. Volgens Anna Luyten heeft de jury redelijk rustig en unaniem beslist. "De Gouden Uil gaat naar het werk van een scherpe geest, naar een virtuoze verdedigingsrede", aldus Luyten. De winnaar was aangenaam verrast en gelukkig met de prijs. Hij reageerde kort voor het voltallige publiek in de Handelsbeurs in Gent: "Ik ben ontzettend blij en vereerd. En nu heb ik zin in een borrel", aldus Bouazza.

Dit jaar was Chris De Stoop de enige Vlaming op de shortlist voor de Gouden Uil. De Knack-journalist werd genomineerd voor "Zij kwamen uit het Oosten". Andere genomineerden waren A.F.Th. voor "De Movo Tapes", Arnon Grunberg voor "De Asielzoeker" en Gerrit Komrij voor "Demonen".

Martha Heesen ging aan de haal met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs voor "Toen Faas niet thuiskwam". Volgens juryvoorzitster Kathy Lindekens moest de jury een verscheurende keuze maken. "Alle vijf de boeken waren prima. Uiteindelijk schoten er voor ons twee over. Aanvankelijk wilden we eigenlijk twee Gouden Uilen uitreiken, maar dat mag niet en dus moesten we een knoop doorhakken", aldus Lindekens.

De andere genomineerden waren Ed Franck en Carll Cneut voor "Zie ik je nog eens terug?", Pieter Gaudesaboos voor "Roodlapje", Peter Van Gestel voor "Die dag aan zee" en Bart Moeyaert en Wolf Erlbruch voor "De Schepping".

Dit jaar werd de Gouden Uil Prijs van de Lezer (voordien de Publieksprijs) voor de vijfde keer uitgereikt. De Belg Chris De Stoop ging aan de haal met de prijs.

Dit jaar was er een nieuwigheid: de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, of Het Gouden Uiltje. Jeugdige lezers konden uit de shortlist van 5 genomineerde boeken voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs één boek kiezen. Zij kozen voor Bart Moeyaert en Wolf Erlburch. De Gouden Uil Literatuurprijzen, een initiatief van Villanella, bekronen jaarlijks oorspronkelijk Nederlandstalig werk. De winnaar werd zaterdag bekendgemaakt in de Handelsbeurs in Gent en rechtstreeks op Canvas. De laureaten in beide categorieën gaan naar huis met een prijzenpot van 25.000 euro en een trofee van Evert Meulen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer