TV-politievrouw Helen Mirren voert campagne tegen vuurwapens

Ze werd beroemd als de ambitieuze politievrouw in de Britse misdaadreeks Prime Suspect. En nu, zo meldt de Sunday Times, is ze het uithangbord geworden van een landelijke campagne tegen vuurwapens die kinderen moet afhouden van het gebruik van (replica) pistolen en revolvers.

Belga

Vuurwapens in het Verenigd Koninkrijk van de joviale Britse bobby? Reken maar. Vorig jaar werd door de al lang niet meer zo ontspannen Britse politie melding gemaakt van maar liefst 10.248 incidenten waarbij vuurwapens in het spel waren. In één op vijf gevallen waren dat replica oftewel imitatie-vuurwapens in handen van (vaak zeer jonge) kinderen, maar omdat die gemakkelijk kunnen worden omgebouwd tot echte wapens, is de nieuwe reclamecampagne er vooral op gericht deze al te levensechte en levensbedreigende stukken speelgoed verboden te krijgen.

Helen Mirren wordt de spilfiguur in deze campagne. Niet zozeer omdat de geridderde actrice in Prime Suspect de gevolgen van schietpartijen zo vaak heeft moeten bestrijden of omdat ze een BB is, maar omdat Dame Helen al lang actie voert tegen de internationale wapenhandel.

Dat de gewapende misdaad in Groot-Brittannië zorgwekkende vormen aanneemt, werd dit weekeinde trouwens ook onderstreept in de Sunday Telegraph, die cijfers inkeek van het ministerie van Binnenlandse Zaken waaruit blijkt dat het aantal moorden in Londen de laatste drie maanden van 2003 verdubbeld is, vergeleken met dezelfde periode het jaar tevoren: van 31 tot 61.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer