Belgacom-aandeel: aanbod werd ruim driemaal overingetekend

Het Belgacom-aandeel zal maandag bij de start van de verhandeling op de eerste markt van Euronext Brussel aangeboden worden aan 24,50 euro.

Belga

Dat maakten Belgacom en het privé-consortium ADSB Communications zondag bekend. In totaal werd het aanbod tijdens de aanbiedingsperiode meer dan driemaal overingetekend. ADSB, met de privé-aandeelhouders SBC, TDC en Singapore Telecommunications, verkocht in totaal 133,1 miljoen aandelen en zal in de veronderstelling dat de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, 146,4 miljoen aandelen verkocht hebben. De banken KBC en Dexia brachten hun participatie onder in een overtoewijzingsoptie. Dat wil zeggen dat ze hun belang pas verkopen als het bod voldoende succesvol bleek.

Belgacom kocht van ADSB 38,8 miljoen aandelen voor 950 miljoen euro in. Maximaal drie miljoen van die aandelen zullen aangeboden worden aan werknemers en directieleden van Belgacom. Definitieve resultaten van het aanbod aan het personeel worden 29 maart bekendgemaakt.

De totale opbrengst van het aanbod beloopt 3,260 miljard euro. Als ook de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend, komt de opbrengst uit op 3,586 miljard euro. De impliciete marktkapitalisatie van Belgacom bedraagt ongeveer 8,6 miljard euro, in de veronderstelling dat alle 3 miljoen aandelen die aan het personeel zijn aangeboden, worden verkocht. Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, zal ADSB niet langer aandelen in Belgacom bezitten. Bij institutionele beleggers overschreed de vraag meer dan driemaal het aantal aandelen dat oorspronkelijk werd aangeboden. De vraag van de particuliere beleggers bedroeg ongeveer 2,5 maal de aandelen die werden aangeboden. Dat komt overeen met een vraag van 1 miljard euro. Vanwege het succes van de vroege intekenperiode werd het aanbod aan particuliere beleggers verhoogd van 15 tot 17 procent. Dat wil zeggen dat 22,6 miljoen aandelen aan particulieren zullen worden toegewezen. Afhankelijk van het moment waarop de aanvraag werd ingediend, zullen de beleggers een bepaald percentage krijgen toegewezen.

Na het aanbod bezit de Belgische staat 51,6 procent van de aandelen, Belgacom 9,2 procent, werknemers en directieleden 0,8 procent. De 'free float' (op de beurs verhandelbare aandelen) bedraagt 38,4 procent met inbegrip van Sofina. De Belgische staat heeft 56,8 procent van het stemrecht in handen.

De algemene aandeelhoudersvergadering benoemde zaterdag de acht onafhankelijke bestuurders die eerder door de raad van bestuur waren voorgedragen. Een negende onafhankelijke bestuurder zal ADSB-voorzitter Lloyd Kelley vervangen, die ontslag neemt. "ADSB is verheugd om Belgacom op een dergelijke positieve noot te verlaten," zegt Kelley. Afgevaardigd bestuurder Didier Bellens van Belgacom is tevreden: "we zijn zeer opgetogen om de vennootschap naar de volgende fase in haar ontwikkeling te leiden".

Belgacom is een van de laatste vroegere telecommonopolisten die naar de beurs trekt. Het is de grootste beursintroductie uit de Belgische geschiedenis en de grootste in Europa sinds 2001 (Orange).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer