G14 weigert deelname aan wereldkampioenschap voor clubs

De G14, de groepering van de achttien rijkste voetbalclubs van Europa, heeft dinsdag na zijn Algemene Vergadering in het Spaanse Betera, nabij Valencia, aangekondigd dat ze weigeren deel te nemen aan het wereldkampioenschap voor clubs, waarvan de volgende editie in 2005 georganiseerd wordt.

Belga

De G14 herhaalde ook nog eens de eis dat de internationale voetbalfederatie FIFA een vergoeding zou geven voor de spelers die tijdens de eindronden van de Europese- en wereldkampioenschappen door hun land opgeëist worden. "De FIFA en de UEFA (Europese voetbalfederatie) stapelen de competities op. Hun enige doel is meer geld in het laatje te krijgen en dat ten nadele van de clubs, die zonder enige tegenprestatie hun spelers ter beschikking moeten stellen", verklaarde een van de leden van de G14.

"De beslissing om niet deel te nemen aan het kampioenschap voor clubs kwam er na een solidaire stemming. Onze beslissing is definitief. We vinden dat er al genoeg competities op de kalender staan", wisten woordvoerders Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München en Jaime Orti, voorzitter van Valencia. "Daarbij willen we dat de clubs worden ingeschakeld in een systeem dat de inkomsten herverdeelt die verkregen worden via spelers die opgenomen zijn in hun nationale elftal. Het is in eerste instantie een principiële kwestie, en dan pas een geldkwestie. Op dit ogenblik dragen de clubs alle risico's wanneer ze hun spelers vrijgeven en dat is niet aanvaardbaar."

De FIFA wou dinsdag niet reageren op de beslissing van de G14. Er werd enkel onderlijnd dat de winnaar van de Champions League de enige Europese club is die uitgenodigd wordt voor het WK, dat in juni 2005 in Japan of in de Verenigde Staten zal plaatsvinden. "In 2000 liet Manchester United zelfs de Engelse beker schieten om deel te kunnen nemen aan de eerste editie van het kampioenschap, dat toen gewonnen werd door het Braziliaanse Corinthians (Sao Paulo)."

De volgende algemene vergadering van de G14, die bestaat uit Real Madrid, FC Barcelona, Valencia, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, Olympique Marseille, Paris Saint-Germain, Olympique Lyon, Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, AC Milaan, Inter Milaan, Juventus Turijn en FC Porto, vind op 2 juni in Brussel plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer