Tunesiër bereidde in Berlijn aanslagen zoals die van Madrid voor

Een Tunesiër die een jaar geleden in Duitsland werd aangehouden, wordt ervan verdacht aanslagen in Berlijn te hebben voorbereid die gelijken op die van 11 maart in Madrid. Dit schrijft het Duitse weekblad Focus in de editie die maandag verschijnt.

Belga

Het blad baseert zich op de akte van beschuldiging van het federaal parket. Bij huiszoekingen in het kader van het onderzoek naar de vermeende terrorist werden verscheidene zaktelefoons die als ontsteker moesten dienen, en schema's voor de montage ervan gevonden.

Het Duitse gerecht beschuldigt Ihsan Garnaoui (33), die in maart 2003 in Berlin werd gearresteerd, er ook van dat hij een aan al-Qaida gelieerde terreurgroep wou oprichten. De Tunesiër, die zich in 1996 in Duitsland vestigde, wordt er volgens de akte van beschuldiging van verdacht in 2001 een opleiding in een kamp van al-Qaida te hebben gevolgd en potentiële handlangers in de entourage van een moskee van de Duitse hoofdstad te hebben geronseld.

Kort na zijn arrestatie meldde de Duitse pers dat Garnaoui betrokken was bij een goudsmokkel waarmee het terreurnetwerk al-Qaida gefinancierd kon worden en die op twee jaar tijd zo'n 3,7 miljoen euro opgeleverd zou hebben.

Bij de huiszoekingen zouden de speurders ook luchtfoto's van 170 Duitse steden gevonden hebben waarop onder meer kerncentrales en chemische fabrieken stonden. Ze vonden volgens de pers ook materiaal om explosieven te fabriceren.

Het proces van Garnaoui begint in mei, aldus Focus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer