Zapatero: "radicale wijziging" Irak noodzakelijk

De toekomstige Spaanse regeringsleider José Luis Rodriguez Zapatero heeft zondag verklaard dat er een "radicale wijziging" moet komen in de gevolgde strategie in Irak. Als die verandering niet plaatsvindt, zullen de Spaanse troepen worden teruggetrokken.

Belga

In een interview met de krant El Pais verklaart de socialistische leider dat "de oorlog in Irak een grote dwaling is geweest" en dat "het bezettingsbeleid een ramp is geweest". "Ofwel er heeft een radicale, diepgaande wijziging plaats van de gevolgde strategie in Irak, een wijziging die moet worden ingezet door de Verenigde Naties en die een commandowijziging van de bezettingsmacht moet inhouden - ofwel de Spaanse troepen zullen worden teruggehaald", aldus Zapatero.

"Voorts is het noodzakelijk een groot internationaal debat te openen om te bepalen hoe moet worden gehandeld opdat nooit meer een militaire interventie zal plaatshebben zoals die in Irak plaatshad", zo voegde hij toe. Gevraagd naar de mogelijkheid dat de VN het gezag in Irak overneemt vóór het einde van het mandaat van de Spaanse troepen op 30 juni, antwoordde Zapatero: "Mijn gevoel is dat dat mogelijk is".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer