Vijf Palestijnen gedood bij Israëlische inval in Gazastrook

Bij gevechten tussen Palestijnse extremisten en Israëlische soldaten in Khan Younis in de Gazastrook zijn zondag vijf Palestijnen om het leven gekomen, onder wie een Hamas-activist die explodeerde toen soldaten op hem schoten.

AP Ned

Ook de vrouw van de Hamas-activist kwam bij de explosie om het leven.

Het Hamas-lid, Basem Kadeeh, en zijn vrouw probeerden te vluchten toen soldaten na Khan Younis 's morgens vroeg te zijn binnengevallen hun huis omsingelden. Dat Kadeeh ontplofte toen er op hem werd geschoten duidt erop dat hij een gordel met explosieven om had, aldus het leger. Het huis van Kadeeh plus twee naastgelegen panden, waaronder een werkplaats waar raketten en granaten werden gemaakt, werden door het leger met de grond gelijk gemaakt.

Een vuurgevecht tussen Palestijnen en soldaten kostte aan drie Palestijnen het leven. Bij het geweld in Khan Younis raakten zestien Palestijnen gewond. Vijf van hen werden getroffen door stenen die rondvlogen toen het leger de drie panden verwoestte, meldde het ziekenhuis waar de gewonden werden behandeld. Omwonenden zeiden dat het leger het riool en de waterleiding had beschadigd. De Palestijnse minister Saeb Erekat veroordeelde de Israëlische inval in Khan Younis. "Op een tijdstip dat iedereen zich richt op een terugtrekking uit Gaza bindt het Israëlische leger de strijd feitelijk weer aan en bezet het Gaza opnieuw", aldus Erekat. De Israëlische premier Ariel Sharon is van plan eenzijdig een grens vast te stellen tussen Israël en de Palestijnse gebieden als het vredesproces met de Palestijnen vast blijft zitten. Een dergelijke stap zou de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en een deel van de Westoever met zich meebrengen. Volgens de Palestijnen komt Sharons plan erop neer dat hij een groot deel van de Westoever wil annexeren. Ook binnen zijn eigen Likud-partij bestaat er veel verzet tegen Sharons plan. Minister Uzi Landau sprak zondag voor de legerradio van "een afschuwelijk, gevaarlijk plan."

Sinds Sharon zijn voornemen vorige maand bekendmaakte is het geweld in de Gazastrook door zowel Israël als de Palestijnen opgevoerd. Beide partijen proberen een eventuele Israëlische terugtrekking op een overwinning te doen lijken. In een ziekenhuis in Gaza overleed zondag een Palestijn die eerder deze maand door het Israëlische leger werd neergeschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer