Verkiezingen Taiwan: aanhangers oppositie gaan de straat op

In de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn zondag duizenden aanhangers van de oppositie de straat opgegaan om een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezingen van zaterdag te eisen.

Belga

Die stembusgang werd gewonnen door zittend president Chen Shui-bian, maar diens nipte winstmarge heeft de onzekerheid en de spanning op het eiland enkel doen toenemen. Als gevolg van de klacht van de oppositie heeft het gerecht de verkiezingsurnes laten verzegelen. Pas morgen/maandag zou duidelijk worden of het verkiezingsresultaat van zaterdag gehandhaafd blijft.

President Chen Shui-bian haalde volgens de kiescommissie op een totaal van 13 miljoen kiezers slechts 30.000 stemmen meer dan zijn uitdager Lien Chan, de leider van de Kuomintang. De oppositie stelt evenwel dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Ze heeft haar twijfels over het verloop van de stembusgang. Liefst 330.000 stemmen werden ongeldig verklaard, maar dat wijt de regering aan een specifieke oproep van een oppositiegroep. Ook de mysterieuze aanslag tegen Chen Shui-bian aan de vooravond van de verkiezingen zindert nog na. De oppositie vermoedt achter de aanslag een smakeloze publiciteitsstunt van de president.

Lien Chan wil een annulering van de uitslag en een hertelling van de stemmen. Zijn aanhangers gingen zondag op verscheidene plaatsen de straat op om die eis kracht bij te zetten. In de steden Taichung en Kaohsiung kwam het tot hevige rellen met de oproerpolitie. Ook aan het presidentiële paleis in Taipei zijn de ordediensten massaal aanwezig.

De nipte overwinningsmarge van Chen Shui-bian is een beproeving voor de prille democratie in Taiwan, maar ook de relaties van het eiland met China gaan onzekere tijden tegemoet. Taiwan is sinds 1994 de facto onafhankelijk, maar het regime in Peking houdt nog steeds enkele honderden raketten op het eiland gericht.

Chen Shui-bian is een voorstander van Taiwanese onafhankelijkheid en heeft in de loop van de verkiezingscampagne zijn anti-Chinese discours nog aangescherpt. Als hij die lijn ook doortrekt in zijn tweede ambtstermijn, lijkt een verslechtering van de betrekkingen met Peking onafwendbaar. De president leed echter een nederlaag doordat het referendum over de toekomst van de relaties met China, dat simultaan met de verkiezingen gehouden werd, niet voldoende volk op de been bracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer