Mpenza heeft twee processen aan zijn been

Emile Mpenza heeft twee processen aan zijn been, Luciano d’Onofrio één.

ghouben

De Vurige Stededoet dezer dagen haar naam alle eer aan. Luik staat in brand. Corruptie, complotten, afrekeningen: Standard voelt zich bekocht, maar zal zwaar boeten voor zijn wangedrag van zondag in Gent. Emile Mpenza heeft twee processen aan zijn been waaronder een zaak die voor de correctionele rechtbank komt, Luciano d’Onofrio één.

Ook van de voetbalbond kunnen de twee straffen verwachten. In een notedop nog eens de feiten: Van Hoyweghen trekt in de slotfase van Gent-Standard (0-0) Emile Mpenza neer, ref Van de Velde geeft geen kik. Standard schreeuwt moord en brand, sterke man Luciano d’Onofrio stuift na de match met enkele handlangers in de (voor hem verboden) spelerstunnel naar Van de Velde.

Stewards schermen de Oost- Vlaamse arbiter af, één krijgt een vuistslag in het gezicht. Op de tv-beelden was te zien hoe d’Onofrio riep: Val aan! Daar is hij! Intussen had Emile een gat in een deur getrapt en een suppoost die hem om uitleg vroeg, kreeg een trap tegen de hand. De man liep geen ernstige blessure op, maar die daad wordt Emile wel fataal.

“Hij krijgt sowieso een gerechtelijk pv wegens slagen en verwondingen”, aldus Patrick Termont, hoofd van de Gentse voetbalcel.“Het is aan de suppoost om te beslissen of hij nog klacht indient om een schadevergoeding te eisen. Binnen de twee à drie weken wordt Mpenza daarover verhoord. Daarnaast krijgen hij en Luciano d’Onofrio een pv omdat ze de voetbalwet overtraden. De vernietigingen in het Standard-vak zijn pas ontstaan na het tumult in de spelerstunnel. Aanzetten tot haat en woede is strafbaar met een stadionverbod tot vijf jaar en een boete tot 6.250 euro. Op basis van de beelden moeten we nog andere personen identificeren. Spelers, bestuurders en mensen uit de entourage. Preud’homme en Dominique d’Onofrio zijn daar zeker niét bij.”

Het staat zo goed als vast dat ook de bond zal optreden tegen Standard. Maar gisteren was het rapport van ref Van de Velde nog niet binnen. “Wel kan ik zeggen dat mijn maag keert van uitspraken over corruptie binnen de bond”, zegt KBVB-voorzitter Jan Peeters, die eerder al zijn ontevredenheid liet horen over de arbitrage.

“Er is helemaal geen complot, met Preud’homme heeft Standard zelfs iemand in het Uitvoerend Comité. Dat zulke woorden komen van een speler na de match kan ik nog begrijpen, van een clubleider snap ik dat niet.”

“Ik ben beschaamd over wat is gebeurd”, zuchtte Standard-trainer Dominique d’Onofrio

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer