Computervirus steeds vaker uit op vertrouwelijke info

Computervirussen leggen zich steeds vaker toe op de diefstal van vertrouwelijke gegevens. Dat staat in een halfjaarlijkse analyse die computerbeveiliger Symantec maandag publiceerde. In de laatste zes maanden van het vorige jaar constateerde het bedrijf een vervijfvoudiging.

Belga

In de eerste helft van 2003 vormde eenvijfde van de meest gemelde computervirussen een bedreiging voor privacygevoelige en vertrouwelijke data. In de tweede helft van het jaar was dit deel gegroeid tot bijna viervijfde.

Waren oudere virussen uit op de diefstal van documenten, het recente gevaar ligt in de registratie van toetsenbordaanslagen voor bijvoorbeeld de diefstal van codes en wachtwoorden, aldus Symantec in het internationale rapport. Het beveiligingsbedrijf noemt het de "snelgroeiende dreiging".

Het belangrijkste voorbeeld van een virus dat uit is op de heling van vertrouwelijke informatie was Bugbear.B dat was ontworpen om allerlei informatie van de harde schijf van geïnfecteerde systemen te stelen. Bugbear.B staat op de eerste plek in de toptien van de meestgemelde computervirussen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer