"Chinese Muur wel degelijk te zien uit ruimte"

Als je weet waar je moet kijken en goede ogen hebt, is de Chinese Muur wel degelijk te zien vanuit de ruimte. De Amerikaanse astronaut Gene Cernan zegt dat in een vraaggesprek met de Singaporaanse krant Straits Times. Cernan kan het weten: hij wandelde in december 1972 op de maan.

AP Ned

Al tientallen jaren gaat de mare dat de Chinese Muur het enige door mensenhanden geschapen bouwwerk is dat van buiten de dampkring met het blote oog kan worden waargenomen. Vorige week werd het verhaal uit onverdachte hoek ontkracht. De eerste Chinese ruimtevaarder Yang Liwei moest toen bekennen dat hij tijdens zijn bijna één etmaal durende ruimtevlucht vorig jaar geen spoor van het bouwwerk had kunnen vinden. De Chinese regering gelastte daarop de mythe niet langer op te nemen in schoolboeken.

Vanaf de maan is de muur overigens niet te zien, zei Cernan. Astronauten die in een baan op tussen de 160 tot 320 kilometer hoogte rond de Aarde cirkelen, zouden de meeste kans hebben het bouwwerk waar te nemen. Cernan deed zijn uitlatingen al vorige maand, voor Yang Liwei zijn opmerkelijke bekentenis aflegde.

Behalve over goede ogen blijkt Cernan ook over diplomatieke vaardigheden te beschikken. In hetzelfde gesprek met de Straits Times verklaart hij Singapore te hebben zien liggen vanuit de ruimte. Opmerkelijk, want het eilandje voor de kust van Maleisië is zo klein dat het op veel wereldkaarten worden weggelaten. De muur in het noorden van China is duizenden kilometers lang, maar slechts enkele meters breed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer